Zbuduj odporność przed sezonem grypowym. Ten olej to prawdziwe antidotum na “katarki”

Karolina Pałys
Wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy zazwyczaj zaczynamy odmieniać słowa “katarek” i “kaszelek” przez wszystkie możliwe przypadki. W tym roku może być inaczej. Łyżki w dłoń! Jeszcze zdążycie rozpocząć kurację olejem z czarnuszki!
Fot. materiały prasowe / Olini
Prawdopodobnie o niej słyszeliście: z czarnuszką od jakiegoś czasu bardzo lubią się piekarze-rzemieślnicy, którzy jej ziarenkami dekorują chlebowe skórki, oraz rodzice, zwłaszcza ci, którzy zimę zwykle spędzali głównie w domu opiekując się smarkającymi maluchami.

O ile życia piekarzy czarnuszka nie zmienia znacząco, to w wielu rodzinach udało jej się przeprowadzić prawdziwą rewolucję. Przyjmowana regularnie w postaci oleju staje się czymś w rodzaju trenera odporności.

Efekty mogą być spektakularne: z cherlawych, kaszlących i słabiutkich, nasze systemy immunologiczne mają szansę stać się pełnymi krzepy siłaczami. Aby jednak kuracja olejem z czarnuszki odniosła pożądany skutek, trzeba poznać kilka jego sekretów.

Olej z czarnuszki: właściwości

Fosfolipidy i fitosterole; flawonoidy i saponiny; osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów; witaminy A, E, F, B1, B3, B6; biotyna; kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy… Lista substancji, które składają się na niezwykłą “moc” czarnuszki jest jeszcze dłuższa, ale nie chodzi przecież o to, aby uczyć się na pamięć medycznych terminów, ale aby umieć zastosować ją w praktyce.

Specjaliści polecają więc czarnuszkę zwłaszcza małym alergikom, astmatykom oraz dzieciom cierpiącym na przewlekły nieżyt nosa (czyli, bądźmy szczerzy, w okresie jesienno-zimowym do tej grupy zaliczają się niemal wszystkie maluchy).

Czarnuszka nie bez kozery nazywana jest “naturalnym antybiotykiem”. Z badań wynika, że posiada ona naturalne olejki eteryczne, które w stanach obniżenia odporności, stymulują śluzówki wspomagając walkę organizmu z infekcją.

Spory arsenał działań, jak na tak niepozorną roślinkę. A to nie koniec: czarnuszka pomaga w regeneracji wątroby i trzustki. Ma również działanie osłonowe. Baczną uwagę powinni zwrócić na czarnuszkę diabetycy (obniża poziom cukru, wyrównuje poziom lipidów) oraz ciśnieniowcy (lekko obniża ciśnienie krwi).

Nas interesuje interesuje jednak to, w jaki sposób czarnuszka przyczynia się do wzmacniania odporności.
Fot. materiały prasowe / Olini

Olej z czarnuszki na odporność

Substancją, która sprawia, że czarnuszka jest tak skutecznym “wzmacniaczem” odpornonści, jest tymochinon. To między innymi za sprawą tej właśnie substancji bioaktywnej można ja zaliczyć do produktów wykazujących właściwości immunomodulujące.

Co to oznacza? Okazuje się, że czarnuszka z jednej strony sprawia, że nasz organizm produkuje więcej komórek odpowiedzialnych za ochronę organizmu, z drugiej — wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzące.

Wspomaganie układu odpornościowego odbywa się więc na dwóch frontach: czarnuszka sprawia, że ten staje się silniejszy, ale jeśli, mimo wszystko, padnie ofiarą jakiejś paskudnej infekcji — skutecznie wspomaga go w walce z wirusami i bakteriami.

Gdzie kupić olej czarnuszki?

Dobroczynne efekty działania czarnuszki zauważymy tylko wtedy, gdy spełnimy dwa warunki. Pierwszym z nich jest regularność: olej z czarnuszki trzeba pić codziennie.

I choć trudno określić sztywne wytyczne dotyczące dawkowania, można przyjąć, że łyżka dziennie będzie dawką odpowiednią dla dorosłych i starszych dzieci. Jeśli chodzi o maluchy eksperci od ich żywienia zalecają zacząć przygodę z olejem nie wcześniej niż po pierwszych urodzinach. Ilości odpowiednie dla maluchów to już ok. 1/4-1/2 łyżeczki.

Drugim warunkiem, który zdecydowanie trzeba mieć na względzie wybierając olej z czarnuszki, jest jego jakość. Pożądany efekt zdrowotny osiągniemy tylko stosując produkt nierafinowany, tłoczony na zimno, wykonany z ziaren czarnuszki pozyskanych od sprawdzonych producentów.

Warto więc na spokojnie rozejrzeć się w sklepach, poszperać w internecie i w końcu wybrać dostawcę, który zna swój produkt i tworzy go z miłością.

Z polskich producentów, którzy do tłoczenia olejów podchodzą bardzo poważnie, należy Rodzinna Olejarnia Olini. Dokładają oni wszelkiej staranności, aby do waszych rąk trafił produkt najwyższej możliwej jakości, dlatego wszystkie oleje, w tym też ten z czarnuszki, tłoczą na świeżo, dopiero na Wasze zamówienie. Taki, olej jest świeżutki i zachowuje wszystkie swoje drogocenne właściwości.

Właśnie tak działa Rodzinna Olejarnia Olini. Jeśli więc zaciekawił was olej z czarnuszki, odwiedźcie ich stronę. Znajdziecie tam znacznie więcej ciekawych propozycji: oleje, soki, miody... Jest tłoczno, to na pewno.
Fot. materiały prasowe / Olini

Jak podawać olej z czarnuszki dzieciom?

Na stronie Rodzinnej Olejarni Olini znajdziecie również sprytne sposoby, jak podawać olej z czarnuszki dzieciom. Bo o ile nam, dorosłym, jego intensywny smak może nie przeszkadzać, maluchy będą musiały się do niego przyzwyczaić.

Olini poleca więc aby, przynajmniej na początku, łączyć olej z czarnuszki z miodem. Do tej mieszanki można również dodać nieco soku z jagody kamczackiej i w ten sposób przygotowywać odpornościowe szoty.

Warto poszukać własnych ulubionych kombinacji smakowych — tak, aby budowanie odporności z olejem z czarnuszki nie znudziło nam się przez całą zimę.

Artykuł powstał we współpracy z Rodzinną Olejarnią Olini.