Lubisz eksperymentować i stawiasz na zdrowe jedzenie? Ten piekarnik zaczaruje każdy twój obiad
Zdrowe jedzenie często dorabia się etykietki “nudne”: nudne w smaku, monotonne w przyrządzaniu, smętnie suche, nijako przyprawione. Brzmi dokładnie jak opis waszego obiadu? Zdradzę wam sposób, jak to zmienić. I nie, nie będzie to kolejny spis “dziecinnie prostych przepisów, którymi zachwycisz bliskich”. O, nie. To będzie, uwaga, piekarnik.
Logicznie myśląc, parowanie i pieczenie powinno stanowić duet idealny. Obie metody pozwalają zachować maksimum substancji odżywczych i w przypadku obu dodatek tłuszczu w całym procesie można ograniczyć do minimum.
Z drugiej strony, zarówno gotowanie na parze, jak i pieczenie w piekarniku mają swoje wady. Komu przynajmniej raz udało się sprawić, że “blanszowane brokuły” zyskały konsystencję przecieru dla niemowląt? Albo wyjąć z piekarnika pierś z kurczaka, którą można spokojnie zetrzeć na tarce na wiórki? Założę się, że każdemu.
CombiSteam i Steam Assisted to piekarniki Beko, które wykorzystują parę•Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe / Beko
Co potrafi para?
Różnica pomiędzy tymi dwoma technologiami jest prosta: piekarniki Steam Assisted wykorzystują parę, aby wspomagać pieczenie. Mówiąc dokładniej: sprawić, że mięsa, ryby czy warzywa, które przygotowujemy, pozostaną wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz.Piekąc z wykorzystaniem pary już nigdy nie podacie przesuszonego kurczaka•Fot. 123rf.com / katerinanikolaevna
Dostępność tych trzech rozwiązań sprawia, że jeśli tylko chcemy, możemy spokojnie wskoczyć na znacznie wyższy poziom kulinarnego mistrzostwa. Przykładem niech będzie tu pizza. W teorii - prosty drożdżowy placek z serem i dodatkami.
W praktyce - specyficzny gatunek ciasta, którego wyrabianie i wypiekanie jest prawdziwą sztuką. W jej opanowaniu bardzo pomocny jest program PizzaPro w dwóch wariantach: z użyciem pary i bez. Korzystając z pierwszej opcji otrzymamy placek lekki i puszysty, podobny do tych jakimi zajadają się na przykład nowojorczycy.
Jeśli jednak chcecie pozostać wierni włoskiej tradycji i spróbować upiec oryginalną pizzę rodem z Neapolu, wyłączcie parę i polegajcie tylko na grzałce. efekt będzie równie pyszny, choć zupełnie inny.
Aby zrobić taką pizzę trzeba sporo praktyki, albo... małej pomocy w postaci dobrego piekarnika•Fot. Unsplash.com / Aurélien Lemasson-Théobald
Otóż “Kombajn” potrafi sterylizować plastikowe pojemniki, wekować słoiki z przetworami, a także… gotować jajka na twardo. I to jak gotować. Jeśli wzdrygacie się na samą myśl o wysuszonym żółtku w szarawej otoczce, piekarnik parowy będzie dla was wybawieniem. Nastawiając odpowiedni program parowy jajka będą gotowały się wolniej, co oznacza, że macie znacznie większy, niż w przypadku wrzucenia ich na wrzątek, margines błędu, bo żółtka znacznie dłużej zachowają kremową konsystencję.
Cały obiad na jednej blaszce
Ktoś, kto wymyślił piekarniki parowe, oprócz tego, że był genialnym obserwatorem, musiał być też rodzicem. Bo kto inny wpadłby na rozwiązanie, które pozwala umieścić wszystkie składniki na jednej blaszce i po godzinie wyjąć gotowy obiad?Cały obiad na jednej blaszce? Takie "czary" to dla parowego piekarnika nic trudnego•Fot. 123rf.com / Irina Schmidt
Bułki jak chmurki, chleb jak z rzemieślniczej piekarni
Pewnym zaskoczeniem może być też to, że z funkcji parowych można, a nawet trzeba, korzystać również podczas pieczenia.Oczywiście nie wszystkie ciasta tolerują parę. Biszkopty, na przykład, wolą suchy klimat. Ale już na przykład serniki z radością przyjmą dodatkową wilgoć, podobnie jak ciasta drożdżowe czy chleby.
Domowy chleb może wyglądać, jak ten z piekarni. Para bardzo mu służy.•Fot. 123rf.com / Olga Yastremska
Brzmi zbyt dobrze, aby było prawdziwe? Sprawdźcie sami. Mit zdrowej i smacznej kuchni można zmienić w bajkę bardzo łatwo. Wystarczy otworzyć drzwiczki (odpowiedniego) piekarnika.
Artykuł powstał we współpracy z Beko.