5 zaskakujących właściwości skórki arbuza. Już nigdy nie wyrzucisz jej do kosza!
Soczysty smark arbuza to rozkosz dla naszego podniebienia. Można z niego wykonać rozmaite potrawy, począwszy od sałatek owocowych, a skończywszy na arbuzowym torcie. Arbuz jest też bardzo zdrowy – zawiera witaminy A i C. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś nad tym, że równie zdrowa może być skóra arbuza? Jeśli macie co do tego wątpliwości, czytajcie dalej.
1. Zjedz ją, jeśli masz problemy ze snem
Jeśli masz problemy ze snem, to jedzenie wcześniej przygotowanej skórki arbuza będzie dla ciebie idealne. To za sprawą serotoniny, która odpowiada za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi.
2. Zjedz ją, jeśli potrzebujesz dodatkowej energii
Czujesz się ciągle zmęczony i pozbawiony energii? Jeśli tak, to jedzenie skórki arbuza może ci pomóc zlikwidować ten problem. Łupina zawiera bowiem witaminę B6, która jest istotna w syntezie magnezu i dopaminy.
Jeśli zjesz odpowiednio przyrządzoną skórkę arbuza na śniadanie, możesz poczuć, że masz siłę i energię na cały dzień.
3. Zjedz ją, jeśli chcesz, żeby poprawiło się twoje krążenie krwi
Łupina arbuza zawiera także cytrulinę, która zwiększa rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Finalnie poprawia cyrkulację krwi. Właśnie dlatego skórki arbuza są idealnym pokarmem prewencyjnym, jeżeli chodzi o choroby układu krążenia. Niektórzy suplementują ją dodatkowo, ale może wystarczy… zrobić napój ze skórki arbuza!
4. Zastosuj ją, jeśli masz problemy z cerą
Łupina arbuza może także pozytywnie wpłynąć na twoją skórę. Wystarczy regularnie masować swoją twarz skórką z arbuza. Można także przygotować specjalną maseczkę na twarz.
5. Zjedz ją, jeśli nie chcesz szybko się zestarzeć
Dzięki witaminie A i witaminie C nasza skóra ma szansę na przedłużenie swojej młodości. Łupina arbuza będzie więc działała niczym antyoksydant. Chcąc zachować zdrową i młodą skórę, możemy nakładać skórkę arbuza na twarz lub ją jeść. Ta druga opcja będzie oczywiście skuteczniejsza.
Wiadomo, że surowa, nieprzyrządzona skórka arbuza nie będzie dobra w smaku. Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy i napoje można z niej przyrządzić, sprawdźcie nasze propozycje. Jak widać – warto!
Źródło: krokdozdrowia.comMoże cię zainteresować także: 5 zachwycających zastosowań skórki z mandarynki! Już nigdy ich nie wyrzucisz