Oto napój bogów na upalne dni! "Cold brew" przygotujesz w domu za grosze

Ewa Bukowiecka-Janik
Kawa mrożona kojarzy się z deserem. Słusznie, bo głównie serwowana jest w postaci wielkiej dawki cukru i tłuszczu. Jednak to nie powód, by rezygnować z kawy w gorące dni. Są receptury, które wręcz sprzyjają gubieniu kilogramów i orzeźwiają jak nic innego. Znasz "cold brew"?
Kawa na zimno - przepis. Jak zrobić kawę mrożoną bez lodów? fot. Unsplash
To kawa przygotowana bez wrzątku. Potrzebujemy wody w temperaturze pokojowej i... cierpliwości. Taka kawa gotowa jest po ok. 12 godzinach.

Kawa na zimno "cold brew": przepis

Do przygotowania kawy bez wrzątku potrzebujemy szklanego naczynia, wody i kawy. Wydaje się banalne, jednak w procesie przygotowania ważne są szczegóły.

Szklane naczynie, w którym przygotowujemy kawę, należy wyparzyć. "Niższe temperatury przygotowania sprzyjają rozwojowi bakterii, jeśli nie zadbamy o sterylność naczyń, skutkiem będzie szybsze zepsucie się napoju lub problemy zdrowotne" - wyjaśnia Adam Laska, właściciel marki Kafar na portalu czajnikowy.com.pl. Jeśli sami mielimy kawę, zmielmy ją tak, by ziarenka miały wielkość drobinek cukru. Taka gradacja sprawdzi się najlepiej.


"Aby przygotować litr cold brew, będziemy potrzebowali 60 g kawy. Zmielone ziarna wsypujemy do naczynia, zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy szczelnie pojemnik, by nie chłonął obcych aromatów i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie, dokładnie mieszamy zawartość naczynia, a następnie przecedzamy w celu usunięcia drobin kawy" - czytamy na czajnikowy.com.pl.

Kawa na zimno typu cold brew: właściwości i działanie

Jak się okazuje, tak przygotowana kawa ma niższe stężenie kofeiny niż kawa zalewana wrzątkiem. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, co czyni ją zdrowym składnikiem naszej diety. "Taka kawa nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej, dzięki bardziej neutralnemu Ph, jest więc to świetne rozwiązanie dla osób bojących się zakwaszenia organizmu lub borykających się z refluksem żoładkowo-jelitowym" - dodaje Adam Laska.

To jak? Spróbujecie? Z kostkami lodu to wyborny napój na upalne dni.