Oto napój bogów na upalne dni! "Cold brew" przygotujesz w domu za grosze
Kawa mrożona kojarzy się z deserem. Słusznie, bo głównie serwowana jest w postaci wielkiej dawki cukru i tłuszczu. Jednak to nie powód, by rezygnować z kawy w gorące dni. Są receptury, które wręcz sprzyjają gubieniu kilogramów i orzeźwiają jak nic innego. Znasz "cold brew"?
Kawa na zimno "cold brew": przepis
Do przygotowania kawy bez wrzątku potrzebujemy szklanego naczynia, wody i kawy. Wydaje się banalne, jednak w procesie przygotowania ważne są szczegóły.Szklane naczynie, w którym przygotowujemy kawę, należy wyparzyć. "Niższe temperatury przygotowania sprzyjają rozwojowi bakterii, jeśli nie zadbamy o sterylność naczyń, skutkiem będzie szybsze zepsucie się napoju lub problemy zdrowotne" - wyjaśnia Adam Laska, właściciel marki Kafar na portalu czajnikowy.com.pl.
"Aby przygotować litr cold brew, będziemy potrzebowali 60 g kawy. Zmielone ziarna wsypujemy do naczynia, zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy szczelnie pojemnik, by nie chłonął obcych aromatów i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie, dokładnie mieszamy zawartość naczynia, a następnie przecedzamy w celu usunięcia drobin kawy" - czytamy na czajnikowy.com.pl.
Kawa na zimno typu cold brew: właściwości i działanie
Jak się okazuje, tak przygotowana kawa ma niższe stężenie kofeiny niż kawa zalewana wrzątkiem. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, co czyni ją zdrowym składnikiem naszej diety.To jak? Spróbujecie? Z kostkami lodu to wyborny napój na upalne dni.
Może cię zainteresować: Zmieszaj miód z solą i zobacz, co się stanie. Już nigdy w upały nie sięgniesz po nic innego