Brak apetytu. Do jakich problemów może prowadzić u dzieci w wieku szkolnym?
Brak apetytu u dziecka w wieku szkolnym to problem, z jakim boryka się wielu rodziców. Jeśli trwa krótko bądź pojawia się od czasu do czasu, najczęściej nie powoduje żadnych konsekwencji dla zdrowia dziecka. Co, jednak jeśli dziecko jest chore, nie je lub je niewielkie ilości żywności, a jego masa ciała zaczyna spadać lub nie jest adekwatna do wieku?
Brak apetytu u dzieci w wieku szkolnym z tej grupy może niestety prowadzić do rozwoju niedożywienia. Warto wiedzieć, że u dzieci chorych niedożywienie może być spowodowane nie tylko zbyt małą ilością konsumowanej żywności, ale także wynikać z problemów z trawieniem czy wchłanianiem składników z pożywienia.
Niedożywienie i jego skutki
Czy niedożywienia trzeba się obawiać? Tak, ponieważ samo w sobie jest chorobą, a jego współwystępowanie z innymi chorobami może znacznie pogarszać wyniki leczenia lub rokowanie zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Skutki niedożywienia są liczne, bo brak odpowiedniej ilości składników odżywczych wpływa na funkcjonowanie całego organizmu dziecka, które w pierwszych latach życia powinno rosnąć i się rozwijać.
Na początku rodzic może zaobserwować brak przyrostu lub zmniejszenie masy ciała, zmiany w zachowaniu, takie jak większa drażliwość, czy przewlekłe zmęczenie. Pogorszyć mogą się także wyniki w nauce wynikające z osłabienia pamięci i koncentracji. Wraz z dalszym ubytkiem masy ciała zauważalny może być wyraźny spadek odporności, spowolnienie procesu wzrastania, a także wydłużony okres zdrowienia czy gojenia ran.
Jak wspomóc dziecko żywieniowo?
Kiedy dziecko je bardzo mało, ogromnego znaczenia nabiera jakość produktów, które otrzymuje. Jeśli nie ma przeciwwskazań, w diecie dziecka powinny znaleźć się różnokolorowe warzywa i owoce, produkty zbożowe, mleczne, a także ryby, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych i dobre tłuszcze. Brak apetytu jest sporą przeszkodą w realizacji powyższych zaleceń. Stąd rekomenduje się wybieranie w obrębie tych grup takich produktów, które dziecko lubi.
Forma podania także ma znaczenie. Przygotowanie dania w formie zupy czy stosowanie produktów mącznych jako elementu posiłku (kluseczki, naleśniki) może pomóc w przemyceniu ważnych dla dziecka składników jak mięso, ryby, jaja czy warzywa. Jeśli mimo modyfikacji jadłospisu masa ciała dziecka nadal spada lub dziecko nie chce, lub nie może jeść tradycyjnych posiłków, warto z lekarzem pediatrą rozważyć wprowadzenie dodatkowego wsparcia żywieniowego w postaci doustnych preparatów odżywczych (np. Resource Junior).
Produkty tego typu mogą występować w formie płynnej i gotowej do spożycia w lubianych przez dzieci smakach lub w postaci proszku, który umożliwia ich wykorzystanie jako elementów klasycznych posiłków. Cechą charakterystyczną tej grupy żywności, czyli żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla dzieci niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem, jest fakt, że w małej objętości zawiera duże ilości cennego białka, witamin i składników mineralnych, tak ważnych dla organizmu dziecka.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
W przypadku jakichkolwiek problemów z apetytem u dziecka należy zawsze zgłosić się po poradę do specjalisty.