Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!

Ewa Bukowiecka-Janik
Kuloodporna kawa, w oryginale "bulletproof coffee" - tak nazywa się wersja kawy, która rozjaśnia umysł, dodaje fizycznej mocy, a przy okazji wspomaga odchudzanie. W Stanach zrobiła karierę, a jej historia sięga do tradycji rodem z Tybetu! Wszystko za sprawą jednego składnika.
Kawa z masłem - jak przygotować? pixabay
Tajemniczym dodatkiem do kawy, który czyni z niej kuloodporną jest... masło. Choć niektórych wizja kawy z tłuszczem może obrzydzać, Amerykanie oszaleli na jej punkcie.

Historia kawy z masłem
Wszystko zaczęło się w Tybecie, gdzie amerykański bloger zajmujący się zdrowym odżywianiem, Dave Asprey, był na wycieczce. Tam poznał niezwykłą tradycję picia herbaty z masłem z mleka jaków. Napojem raczyli się tubylcy.

Dave postanowił przeszczepić ten dziwny pomysł na grunt amerykański, jednak zamienił herbatę na kawę. Napój stał się hitem. Moda na kuloodporną kawę trwa do dziś z kilku powodów. Nie tylko rozjaśnia umysł i dodaje energii o poranku, ale też pomaga schudnąć.


Kawa z masłem - właściwości
Kawa z masłem jest przede wszystkim sycąca. Idealna dla tych, którzy nie mają rano czasu na śniadanie. Jednak nie wywołuje poczucia ciężkości. Wręcz przeciwnie. Od razu dodaje energii.

Fani kawy z masłem podkreślają też, że taka wersja małej czarnej skuteczniej pobudza umysł, poprawia koncentrację i rozjaśnia myślenie. A przy okazji jest zdrowa. Prawdziwe masło (bo takie jest polecane do przygotowania kuloodpornej kawy) zawiera witaminy A, E, D i K, co zbawiennie wpływa na zdrowie naszej skóry oraz krążenie. Naturalne masło ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.

Co więcej, Dave rekomenduje kawę z masłem jako wspomagacz odchudzania. Sam zrzucił dzięki niej wiele zbędnych kilogramów dzięki połączeniu właściwości kofeiny (pobudza trawienie) i tłuszczu (wywołuje poczucie sytości, hamuje łaknienie).

Kawa z masłem - przepis
Jak przygotować kawę z masłem? Do 200 ml czarnej kawy dodajemy jedną łyżeczkę masła. Całość najlepiej jest wymieszać bardzo dokładnie. Bardzo ważna jest jakość masła. Musi mieć minimum 82 proc. tłuszczu i żadnych domieszek margaryny. Najlepsze jest dobrej jakości masło klarowane. Bez soli!

Nie zaleca się słodzenia kawy z masłem. Dobrym dodatkiem są przyprawy: cynamon, surowe kakao, wanilia, kardamon. Smacznego!
Źródło: zdrowie.tvn.pl, kawowy.guru