Patent na szybkie i smaczne dania dla dzieci? Zdziwisz się, ile można wyczarować z 3 składników w 15 minut

Dawid Wojtowicz
O tym, że dzieci winny zdrowo się odżywiać, nie trzeba rodziców specjalnie przekonywać. Zapracowani dorośli mają jednak problem ze znalezieniem czasu na przygotowanie domowych dań. Tę przeszkodę da się pokonać. Okazuje się, że mnóstwo pożywnych posiłków można wyczarować z 3-5 składników i to raptem w 15 minut.
W książkach "Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" znajdziemy przepisy na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieci 123rf.com / Oksana Kuzmina
Trudno uwierzyć? Aż 55 dowodów na poparcie tej tezy znajdą ci, którzy zdecydują się sięgnąć po poradnik ''Dania dla dzieci. 3 (do 5) składniki/15 minut.'' Wydawnictwo, które wcześniej uraczyło amatorów domowej kuchni m.in. książką "Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut", teraz podaje przepisy na szybkie, łatwe i smaczne dania dla dzieci.
"Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" to książki kucharskie z przepisami na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieciWydawnictwo Jedność
Twórcy tego kulinarnego poradnika dla rodziców kierowali się przede wszystkim jednym kryterium – zbilansowanej diety. Wybrane posiłki, dziecinnie proste w przygotowaniu, opierają się na składnikach, które w przypadku żonglowania zamieszczonymi przepisami zaspokajają w odpowiednich ilościach żywieniowe potrzeby dziecka.


Poradnik z kulinarnymi sztuczkami podzielono na trzy sekcje: przystawki, dania i desery. Rodzice dowiedzą się, jak szybko przygotować m.in. makaroniki pieczarkowo-łososiowe, kolorowe chipsy z batatów i marchewki, ciastka francuskie z kiełbaską i szpinakiem, chrupiące paluszki rybne, czekoladowe fondue z owocami i koktajl witaminowy.
Dania dla dzieci. 3 (do 5) składniki/15 minut to najnowszy poradnik z cyklu "3 składniki/15 minut". Do tej pory w serii ukazało się 6 książek z przepisami na szybkie i smaczne daniaWydawnictwo Jedność
Zdając sobie sprawę, że dzieci mają zwyczaj "jadać oczami", autorzy tej kucharskiej książki zadbali o taki dobór potraw, by były one jak najbardziej kolorowe i fantazyjne. W przepisach "Dań dla dzieci" poza szkołą gotowania "krok po kroku" rodzice znajdą też dodatkowe porady, jak jeszcze wzbogacić potrawy, aby pięknie serwować je dzieciom.

Z myślą o małych marudach i największych niejadkach każdy przepis opatrzono dużym na całą stronę zdjęciem gotowej potrawy. Apetyczny wygląd przygotowanych przystawek, dań i deserów ma być dla dzieci zachętą do nie tylko skosztowania nowych smaków w domowym menu, ale także wspólnego gotowania z rodzicami.
Jeśli mamy ochotę poznać więcej przepisów na dające się przygotować w kwadrans wartościowe dania dla dzieci, możemy zajrzeć do kolejnej pozycji w katalogu Wydawnictwa Jedność – "Ugotuj mi mamo". To już grubsza książka kucharska, bo zawierająca aż 365 przepisów na różnorodne potrawy dostosowane do wieku dziecka (od 5 miesięcy do 3 lat).

Niektóre z nich będziemy mogli rzeczywiście przyrządzić w 15 minut (są i takie, z którymi uwiniemy się w 5-10 minut!), jednak w poradniku autorstwa Christine Zalejski znajdziemy też przepisy wymagające większego nakładu czasu – 20 min, pół godziny czy kilku godzin, jeśli w grę akurat wchodzi użycie piekarnika, lodówki czy zamrażarki.

Co ciekawe, dania podzielono na cztery części – według pór roku. Ten sezonowy podział ma służyć wykorzystaniu w pełni bogactwa świeżych warzyw i owoców w miesiącach ich naturalnego dojrzewania. Dania wiosenne, letnie, jesienne i zimowe opatrzono symbolami określającymi stopień trudności, wiek dziecka, czas przygotowania i liczbę porcji.
Przy wielu przepisach widnieją również notki o zdrowotnych właściwościach potraw. Autorka "Ugotuj mi mamo" sypie też ciekawymi poradami w zakresie ich przyrządzania, urozmaicania i serwowania. Co ważne, wybór zrównoważonych dań sezonowych skonsultowała z dietetykami i pediatrami oraz swoimi przyjaciółmi i innymi rodzicami.

We wstępie znalazły się porady dotyczące rozszerzania diety, zaleceń dietetycznych, sprzętu kuchennego i przechowywania potraw. Na końcu książki czekają zaś sezonowe „koszyki” (spis warzyw/owoców występujących w danej porze roku z adnotacją, kiedy można je podawać dziecku) oraz indeksy przepisów według wieku dziecka i składników.

Ryż po kantońsku, trifle z czerwonymi owocami, boćwina ze słodkim ziemniakiem, smoothie bananowo-morelowe, ciasto rybne z koprem włoskim, batony z musli, quiche lorraine, stateczek z banana – przepisy na te i inne dania na słono/słodko czynią z tej książki lekturę obowiązkową dla wszystkich rodziców zatroskanych o zdrowie i rozwój malucha.

Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Jedność