Patent na szybkie i smaczne dania dla dzieci? Zdziwisz się, ile można wyczarować z 3 składników w 15 minut
O tym, że dzieci winny zdrowo się odżywiać, nie trzeba rodziców specjalnie przekonywać. Zapracowani dorośli mają jednak problem ze znalezieniem czasu na przygotowanie domowych dań. Tę przeszkodę da się pokonać. Okazuje się, że mnóstwo pożywnych posiłków można wyczarować z 3-5 składników i to raptem w 15 minut.
"Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" to książki kucharskie z przepisami na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieci•Wydawnictwo Jedność
Poradnik z kulinarnymi sztuczkami podzielono na trzy sekcje: przystawki, dania i desery. Rodzice dowiedzą się, jak szybko przygotować m.in. makaroniki pieczarkowo-łososiowe, kolorowe chipsy z batatów i marchewki, ciastka francuskie z kiełbaską i szpinakiem, chrupiące paluszki rybne, czekoladowe fondue z owocami i koktajl witaminowy.
Dania dla dzieci. 3 (do 5) składniki/15 minut to najnowszy poradnik z cyklu "3 składniki/15 minut". Do tej pory w serii ukazało się 6 książek z przepisami na szybkie i smaczne dania•Wydawnictwo Jedność
Z myślą o małych marudach i największych niejadkach każdy przepis opatrzono dużym na całą stronę zdjęciem gotowej potrawy. Apetyczny wygląd przygotowanych przystawek, dań i deserów ma być dla dzieci zachętą do nie tylko skosztowania nowych smaków w domowym menu, ale także wspólnego gotowania z rodzicami.
Niektóre z nich będziemy mogli rzeczywiście przyrządzić w 15 minut (są i takie, z którymi uwiniemy się w 5-10 minut!), jednak w poradniku autorstwa Christine Zalejski znajdziemy też przepisy wymagające większego nakładu czasu – 20 min, pół godziny czy kilku godzin, jeśli w grę akurat wchodzi użycie piekarnika, lodówki czy zamrażarki.
Co ciekawe, dania podzielono na cztery części – według pór roku. Ten sezonowy podział ma służyć wykorzystaniu w pełni bogactwa świeżych warzyw i owoców w miesiącach ich naturalnego dojrzewania. Dania wiosenne, letnie, jesienne i zimowe opatrzono symbolami określającymi stopień trudności, wiek dziecka, czas przygotowania i liczbę porcji.
We wstępie znalazły się porady dotyczące rozszerzania diety, zaleceń dietetycznych, sprzętu kuchennego i przechowywania potraw. Na końcu książki czekają zaś sezonowe „koszyki” (spis warzyw/owoców występujących w danej porze roku z adnotacją, kiedy można je podawać dziecku) oraz indeksy przepisów według wieku dziecka i składników.
Ryż po kantońsku, trifle z czerwonymi owocami, boćwina ze słodkim ziemniakiem, smoothie bananowo-morelowe, ciasto rybne z koprem włoskim, batony z musli, quiche lorraine, stateczek z banana – przepisy na te i inne dania na słono/słodko czynią z tej książki lekturę obowiązkową dla wszystkich rodziców zatroskanych o zdrowie i rozwój malucha.
Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Jedność