Podajemy najprostszy przepis na lukier. Idealny do świątecznych ciast
Po przepis na polewę lukrową przed świętami sięga większość miłośników wypieków. To niezawodny sposób na dekorację ciasta. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować lukier do ciasta?
Nazywany glazurą cukrową – lukier to nic innego, jak jak polewa z cukru pudru i wody. To jedyne składniki, których musisz użyć.
Jeśli chcesz inny kolor lukru niż biały, zastosuj ten sam przepis. Wzbogać go jedynie o barwnik, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców.
Jak zrobić lukier? – składniki
200 g cukru pudru
5-6 łyżek wody
Składniki potrzebne do lukru.•mamaDu
Krok 1. Cukier puder przesiewamy przez sitko.
Jak zrobić lukier?•mamaDu
Krok 3. Sprawdzamy czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli rzadki – cukru pudru.
Krok 4. Właściwa konsystencja lukru jest wtedy, gdy spływa z łyżeczki strumieniem.
Jeśli nie chcesz użyć wody, możesz zastąpić ją sokiem z cytryny lub z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy typowo świąteczny cytrusowy smak i zapach.