Tych bananów unikaj! Jeden szczegół świadczy o tym, że owoc może stanowić zagrożenie

Redakcja MamaDu
Banany to jedne z ulubionych owoców nie tylko dzieci, ale i dorosłych. To doskonała przekąska w ciągu dnia czy dodatek do śniadań i deserów. Jakich bananów unikać?
Lepiej nie jeść bananów, które mają w środku czerwoną linię Prawo autorskie: ayphoto / 123RF Zdjęcie Seryjne
Chociaż niektórzy lubią mało dojrzałe, wręcz zielonkawe banany, to wiadomo, że najzdrowsze są te, których skórka pokryta jest brązowymi plamkami - jeszcze lepiej wzmacniają odporność organizmu i chronią przed nowotworami.

Zatem bardzo dojrzałe, brązowawe sztuki nie powinny nas odstraszać. Niepokój może jednak wzbudzić czerwona linia, przebiegająca przez środek owocu. Znaczy to niestety, że banan zaatakowała pleśń z gatunku nigrospora. Najczęściej nie jest ona niebezpieczna dla ludzi. Zdarzają się jednak przypadki reakcji alergicznych. Grzyb nie stanowi śmiertelnego zagrożenia, jednak lepiej go unikać i wyrzucić owoce, jeżeli na takie trafimy.