5 prostych trików, dzięki którym sprawdzisz, co jesz. Efekty mogą cię zaskoczyć

Redakcja MamaDu
Jeśli zdarza ci się pić kolorowe napoje gazowane, kupować dzieciom babeczki z supermarketu lub jeść podróbki masła, ten tekst jest dla ciebie. Oto kilka prostych i tanich eksperymentów, które wykonasz w domu. Każdy z nich obnaża smutną prawdę na temat jakości jedzenia, które każdego dnia trafia do naszych lodówek.
5 prostych trików na domowy test jakości jedzenia. fot. screen/Facebook
Babeczka z włóknami
Sklepowego muffina kładziemy na sitku o bardzo małych oczkach. Rozdrabniamy na kilka kawałków i wkładamy pod strumień bieżącej wody tak, by wypłukać wszystko, co się da. Niestety istnieje szansa, że na sitku zostanie coś podobnego do gumy do żucia. Coś, co nie rozpuści się w wodzie nigdy. Pozostałość w strukturze przypomina sztuczne włókna. Smacznego...
Odbarwianie napojów
Jeśli chcesz się przekonać, ile w szklance kolorowego napoju jest barwników, wystarczy, że wrzucisz do niej papierową serwetkę. Koniecznie białą i nie za cienką. Taką, która nie rozpuści się w płynie. Wymieszaj dokładnie. Po kliku minutach w szklance powinien zostać przezroczysty płyn – wszystkie barwniki wchłonie serwetka. Na zdrowie!


Majonez i twaróg – test jakości
Próba jodowa to sposób określania zawartości skrobi. Jak wiadomo, skrobia nie jest naturalnym składnikiem dobrego majonezu ani twarogu. A zdarza się, że producenci używają jej, by poprawić konsystencję produktu. By sprawdzić, czy to, co jemy, jest poprawiane, wystarczy do próbek danego produktu dodać odrobinę jodyny i rozmieszać. Jeśli zabarwi się na fioletowo – nie jest dobrze.

Sztuczny miód kontra prawdziwy
Jeśli masz wątpliwości, czy miód, który masz w domu, jest prawdziwy, wlej łyżkę do dość płaskiej miseczki. Tak, by na środku powstała nieduża plama miodu. Następnie dolej zimnej wody, by prawie pokryła miód. Poruszaj miską na boki. Plama miodu powinna się rozmyć.

Jeśli twój miód jest naturalny, ukaże się na nim struktura plastrów miodowych, czyli charakterystyczne sześciokąty połączone w siatkę. Nie musi być idealna. Ważne, by była wyraźna. W innym przypadku miód jest "oszukany", czyli z dodatkiem syropu cukrowego.

Jakość masła
Do szklanki z gorącą wodą wrzuć łyżkę masła. Energicznie zamieszaj. Jeśli masło rozpuści się całkiem i stworzy mętną jednolitą ciecz, jest dobrze. Prawdziwe masło zrobione jest z mleka lub śmietanki, które są rozpuszczalne w wodzie.

Jeśli zaś masło stworzy stożek z grudek tłuszczu, które pływają na powierzchni, oznacza, że masz do czynienia z margaryną zrobioną z oleju palmowego.