Prosty trik, by sok był naprawdę zdrowy. O tym musimy pamiętać

Redakcja MamaDu
W ostatnim czasie w mediach wielokrotnie obalono mit o zdrowotnych właściwościach soków. Otóż okazało się, że nawet świeżo tłoczony z najlepszej jakości owoców to ostatecznie woda z cukrem, dlatego nie powinniśmy pić soków zbyt wiele. A w szczególności dzieci nie powinny. Istnieje jednak prosty trik na zachowanie wartości odżywczych owoców w płynnej formie.
Sok owocowy nie jest źródłem błonnika. Wiemy, jak to zmienić. pixabay
Dzieci uwielbiają słodkie napoje, dlatego do niedawna rodzice błogosławili istnienie soków owocowych. Świeżo tłoczone, bez konserwantów i bez dodatku cukru znaleźć można w niemal każdym sklepie. Są rzeczywiście zdrowsze niż sztuczne słodkie napoje, a dzieciom smakują. Jednak okazało się, że nawet najlepszy sok nie jest zbyt dobrym napojem zarówno dla nas, jak i maluchów.

Soki owocowe, choć bogate w witaminy, zawierają dużo cukru, a jednocześnie pozbawione są błonnika. To on odpowiedzialny jest za trawienie – jego niedobór może prowadzić do zaparć, które nasilają zbyt duże ilości cukru.


Błonnika w świeżych owocach jest sporo, jednak nie w sokach. Jak to możliwe? Najwięcej tego cennego składnika znajduje się w skórce owoców oraz miąższu, które zostają pozbawione tylko wody i soku. Błonnik pozostaje w suchych odpadkach.

Aby wzbogacić szklankę soku o ten istotny składnik, wystarczy część owoców w całości zmiksować na gładką masę i dolać do płynu. W przypadku soku z owoców cytrusowych warto zmiksować miąższ z błonkami – to one są cennym źródłem błonnika.

Sok z cytrusów z dodatkowym błonnikiem to idealny sposób na odżywczy napój podczas upałów. Cytrusy bogate są w witaminę C, która naturalnie ochładza organizm. Ponadto zawierają luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok i nastrój oraz likopen, który chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Smacznego!
Źródło: faktydlazdrowia.pl