Wyrzucasz łupiny cebuli? Nadal niewiele osób wie, dlaczego lepiej tego nie robić

Redakcja MamaDu
Znana od tysięcy lat, od zawsze obecna w polskiej kuchni. Obieramy, płaczemy, a potem doceniamy smak. Wielu nie wie, że to w skórce cebuli jest więcej przeciwutleniaczy niż w samej cebuli. Okazuje się, że błonnika i flawonoidów jest najwięcej w łupinie cebuli. Nie da się jeść samej łupiny cebuli – jak wkomponować ją do potraw? Podpowiadamy.
Właściwości lecznicze cebuli. Prawo autorskie: leeavison / 123RF Zdjęcie Seryjne
Jedna wielka witamina
Już samo krojenie cebuli wywołuje łzawienie. To powinien być pierwszy znak dla nas, że to warzywo o bogatych właściwościach leczniczych. Posiada w sobie coś wyjątkowego, nie da się ukryć. Najcenniejszy jej składnik to kwercetyna. Jest niezmiernie skuteczna w zmniejszaniu nadciśnienia i zapobieganiu zatykania naczyń krwionośnych. Co więcej, łupina cebuli ma również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

Niedoceniona łupina czyni wiele dobra
Cebula była lekiem prewencyjnym już podczas epidemii cholery i dżumy. Dziś, włączenie łupin do diety może znacznie zmniejszyć ryzyko najbardziej powszechnych chorób: układu sercowo-naczyniowego, raka okrężnicy, otyłości, cukrzycy typu 2 i problemów z układem trawiennym.


Nie tylko kwercetyna, ale również wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu. Nierozpuszczalny błonnik reguluje przemianę materii i eliminuje również toksyny, oczyszczając okrężnicę i normalizując poziom pH. W ten sposób zostaje zahamowany proces tworzenie komórek rakowych. Błonnik sprzyja ogólnemu zdrowiu i zmniejsza ryzyko wielu problemów zdrowotnych, w tym układu sercowo-naczyniowego, raka okrężnicy, otyłości i cukrzycy typu 2.

Cebula w diecie
Warto robić zapasy łupin cebuli w szklanym słoik, bo jest wiele pomysłów na to, jak je wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest napar, napój o silnie detoksykującym działaniu (łatwy w przygotowaniu). Wystarczy zaparzyć łupinę cebuli, odcedzić napar i wypić.

Kolejny pomysł to cebulowa herbatka, aby ją przygotować łupiny cebuli, należy zalać wrzącą wodą i odczekać 15 minut. Kwercetyna ma właściwości uspokajające, dlatego napar najlepiej wypić przed snem.

Łupiny cebuli sprawdzą się również do zup i gulaszu. Pamiętajcie jednak o tym, że kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać łupiny cebuli w żadnej formie.
Źródło: polubione.com