Poróżnił nawet Chodakowską i Lewandowską. Olej kokosowy to kolejny superfood czy zwykły bubel?

Hanna Szczesiak
Wiele osób słyszało o konflikcie między Anią Lewandowską a Ewą Chodakowską dotyczącym stosowania oleju kokosowego. Pierwsza zaleca gotowanie z użyciem oleju kokosowego i zachwala jego zalety. Druga przestrzega przed zbyt częstym spożywaniem i wylicza jego niekorzystne dla zdrowia właściwości. Jak jest naprawdę – czy olej kokosowy jest zdrowy?
Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego. screen Instagram/chodakowskaewa, Instagram/annalewandowskahpba
Czy spożywanie oleju kokosowego jest zdrowe?
Zarówno Lewandowska, jak i Chodakowska, próbują wpłynąć na styl życia Polek – zachęcają do aktywności fizycznej i zmiany nawyków żywieniowych. Ania często używa w swoich przepisach oleju kokosowego, to również jeden z produktów marki sygnowanej jej nazwiskiem. Gdy kilka miesięcy temu po raz kolejny namawiała do spożywania oleju kokosowego, Chodakowska nie wytrzymała i odpowiedziała koleżance za pośrednictwem mediów społecznościowych.

– W wielu źródłach przeczytasz, że dwie łyżki oleju kokosowego dziennie to najlepszy przepis na zdrowie i zgubienie zbędnych kilogramów. Czy na pewno? – pyta Chodakowska i wylicza wady popularnego oleju. Rzeczywiście, olej kokosowy aż w 86 proc. składa się z tłuszczów nasyconych, w tym kwasu tłuszczowego mirystynowego, przed którym przestrzega Chodakowska. Kwas mirystynowy spożywany zbyt często może podrażniać śluzówkę jelitową, działać miażdżycotwórczo, przyczynia się do rozwoju insulinooporności. Z drugiej strony jest potrzebny do prawidłowego wchłaniania się witamin.


Tłuszczone nasycone to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło, śmietana, żółty ser czy mięso, które dla większości z nas stanowią stały element diety. W tym zestawieniu olej kokosowy, roślinne źródło tłuszczów nasyconych, jest zdecydowanie zdrowszy – nie posiada sterydów, hormonów, laktozy, kazeiny i innych składników obecnych w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Mimo to nie należy podążać za trendami wyznaczanymi przez (często samozwańczych) "ekspertów" i dodawać go do każdego posiłku.

Warto korzystać z dobroczynnych właściwości oleju kokosowego, takich jak ochrona przed wolnymi rodnikami czy działanie przeciwzapalne, nie wolno jednak zapominać o tłuszczach nienasyconych, np. oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. W końcu nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dawka i balans to klucz do zachowania zdrowia.

Olej kokosowy – dobroczynne działanie na skórę
Dyskusja o oleju kokosowym trwa, nie tylko na profilach Chodakowskiej i Lewandowskiej, dlatego warto wspomnieć o jeszcze jednym zastosowaniu oleju z kokosa. W końcu olej kokosowy może być stosowany nie tylko w kuchni, ale również... w łazience.

Olej kokosowy z powodzeniem może zastąpić balsam, nawet w przypadku problematycznej czy bardzo wrażliwej skóry. Nawilża i odżywia, a obecny w nim kwas laurynowy skutecznie wspomaga walkę z trądzikiem i działa antybakteryjnie. Warto stosować go solo, bezpośrednio na skórę, lub wybierać kosmetyki, w których się znajduje.

Chociaż wie o tym niewiele osób, olej kokosowy to naturalny filtr przeciwsłoneczny chroniący przed szkodliwymi promieniami UV. Ochrona przed słońcem nie jest jednak wysoka (2-4 SPF), dlatego należy go stosować z rozwagą – warstwa naturalnego oleju nie zastąpi kosmetyków zapewniających wysoką ochronę, stosowanych przede wszystkim u dzieci.

Korzystacie z oleju kokosowego? Słyszeliście o jego dobroczynnych właściwościach?
Konsultacja: Magdalena Szymanowska, dyplomowana coach zdrowia, dietetyczka, właścicielka firmy 4organic specjalizującej się w dystrybucji naturalnych, bezpiecznych dla alergików, certyfikowanych produktów