Większość z nas popełnia ten błąd przy gotowaniu bobu. Mało osób wie, jak go dobrze przygotować
Bób (nazywany też fasolą fava) jest doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Nie zawiera tłuszczu, jest niskokaloryczny, a pożywny. Jeść go ze skórą, czy bez – kiedy, jego wpływ na zdrowie będzie większy? Oto kilka cennych wskazówek.
Młode ziarna bobu charakteryzują się tym, że mają dość miękką skórkę, dlatego mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto pamiętać, że w czasie takiego przyrządzania traci wiele cennych witamin oraz minerałów. Jak przygotowany bób najlepiej spożywać?
Jak jeść bób – ze skórką czy bez skórki, gotowany czy surowy?
Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Jak się okazuje bób najlepiej ugotować na parze. Tradycyjne gotowanie to nie najlepszy pomysł, powoduje bowiem utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.
Jak gotować bób?
Jeśli jednak chcesz pozostać przy gotowaniu tradycyjnym, zrób to według tych wskazówek. Zanim zaczniesz gotować, wybierz te ziarna, które są intensywnie zielone, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu i ładnej, gładkiej skórce. Następnie dokładnie opłucz bób pod strumieniem zimnej wody. Włóż bób do garnka, zalej wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosyp 1 płaską łyżkę cukru. Doprowadź do wrzenia i dopraw szczyptą soli, można także dodać kilka gałązek kopru i rozgnieciony czosnek. Bób należy gotować pod przykryciem, na dużym ogniu do czasu, aż zmięknie. Młode ziarna gotuje się zazwyczaj ok. 15 minut, starsze nieco dłużej, nawet 30 minut.
Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?
Należy zalać bób bardzo gorącą wodą i odstawić na godzinę. Potem wylać wodę i ponownie ugotować bób w nowej wodzie, dodając szczyptę soli na koniec gotowania.