Wydaje ci się, że wiesz, jak przechowywać mleko? Większość z nas popełnia ten błąd
Mleko to jeden z najszybciej psujących się produktów, które trzymamy w lodówce – większość z nas wkłada je tam zaraz po otwarciu. Okazuje się, że to, gdzie przechowujemy mleko, wpływa na jego świeżość. Większość z nas butelkę lub karton mleka stawia na półce na drzwiach lodówki. Niewiele osób wie, że to błąd.
Wszyscy wiemy, że najlepszym miejscem do przechowywania żywności, w tym nabiału i mleka, jest lodówka. Niestety, większość z nas trzyma je na półce na drzwiczkach lodówki, czyli w miejscu, gdzie temperatura w lodówce jest najwyższa. Tym samym ryzykujemy, że mleko szybko się zepsuje. O wiele lepszym miejscem jest półka lodówki, jak najdalej od drzwiczek.
Gdzie przechowujecie mleko po otwarciu? Na drzwiczkach lodówki czy na półce?
Źródło: ABCzdrowieMoże cię zainteresować: Jeden z największych mitów na temat mleka krowiego obalony. Badania trwały 15 lat