Większość z nas popełnia ten błąd po zjedzeniu orzechów. Nie wiedzą, ile tracą
Chociaż pięć orzechów włoskich ma tyle kalorii co pączek, nie warto z nich rezygnować na rzecz słodkości. Orzechy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów. Do tego wspierają pracę mózgu. Po zjedzeniu orzechów, zamiast wyrzucać łupiny do kosza, lepiej wykorzystać je do przygotowania domowych kosmetyków i środka wzmacniającego odporność.
Mel juglandis, czyli miód juglandowy, to skuteczny środek wzmacniający układ odpornościowy. Do jego przygotowania potrzebujemy ulubionego miodu, sproszkowanych łupin orzecha włoskiego i gliceryny. Jak go przygotować? W małym słoiku mieszamy miód i łupiny – na każdą łyżkę sproszkowanych łupin dajemy łyżkę miodu. Do przygotowanej mieszanki dodajemy 10 kropli gliceryny. W celu wzmocnienia odporności tak przygotowany miód zażywamy 3-4 razy dziennie po jednej łyżce.
Płyn wybielający zęby
Płyn orzechowy do płukania jamy ustnej usuwa kamień nazębny i wybiela przebarwienia. Do jego przygotowania potrzebujemy 5-6 łupin dużych orzechów włoskich. Łupiny zalewamy szklanką zimnej wody i podgrzewamy przez 20 minut na wolnym ogniu. Odstawimy do ostygnięcia. W tak przygotowanym wywarze moczymy szczoteczkę do zębów i szczotkujemy dwa razy dziennie przez kilka minut. Orzechowa kuracja powinna trwać od 7 do 14 dni.
Płukanka do ciemnych włosów
Łupiny orzecha włoskiego sprawdzą się w roli płukanki do ciemnych włosów. 20-25 łupin dużych orzechów starannie płuczemy i zalewamy wodą (tak, by woda całkowicie przykryła skorupki). Całość gotujemy przez 45 minut, następnie odstawiamy do przestygnięcia. W tak przygotowanym wywarze płuczemy włosy po każdym myciu. Łupiny poprawią kondycję włosów, wzmocnią kolor i nadadzą im blasku.
Znacie inne sposoby wykorzystania łupin orzechów włoskich?