3 produkty, których nie należy myć i 3, które zawsze się powinno. Większość z nas robi odwrotnie
Przeczytaj, a przekonasz się, a jak obrzydliwe rzeczy robimy zupełnie nieświadomie. To może mieć wpływ na nasze zdrowie. Choć przywykliśmy do mycia ich przed gotowanie, wcale nie powinniśmy tego robić.
1. Myjecie kurczaka pod bieżącą wodą? To błąd!Tych produktów nigdy nie myj
Dlaczego nie powinno się myć mięsa pod bieżącą wodą?
Choć wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowywania nieumytego mięsa, pora to zmienić. Wydaje nam się, że wraz z włożeniem kurczaka pod wodę z kranu, spłukujemy z niego bakterie. W rzeczywistości wszelkie drobnoustroje znajdujące się na powierzchni mięsa są najzwyczajniej w świecie rozpryskiwane dookoła. Wyobraź sobie, że w pobliżu zlewu masz np. owoce. Zobacz film, który udowodni ci, że mycie mięsa pod bieżącą wodą może być gorsze, niż wrzucenie niemytego od razu na patelnię.
2. Mycie jajek po zakupie
Dlaczego nie powinno się myć jajek?
Jaja pokryte są otoczką mucynową, czyli warstwą ochronną (nieszkodliwą dla zdrowia), która izoluje drobnoustroje i zapobiega przedostaniu się ich do środka. Usuniecie tej warstwy, powoduje szybsze psucie się jajek.
3. Ryby
Dlaczego nie powinno się myć surowej ryby?
Sytuacja z rybami jest podobna do tej z mięsem. Tak jak z kurczakiem, mycie surowej ryby nie wyeliminuje bakterii, ale może stanowić sposób na łatwe rozprzestrzenienie się drobnoustrojów na inne powierzchnie.
Myj puszki przed otwarciemTe produkty zawsze myj!
Nigdy nie otwieraj puszki bez wcześniejszego jej umycia. Ważne jest również spłukanie tego, co znajduje się na puszce. Dzięki temu unikniesz przedostania się do bakterii do jej wnętrza.
Owoce i warzywa z jadalnymi skórkami
Zawsze, bez wyjątku, myj wszystkie owoce i warzywa z jadalną skórką. Powinieneś myć je zimną wodą tuż przed zjedzeniem ich. Niektórzy też myją je płynem, ale nie jest to dobry pomysł, ponieważ porowata powierzchnia owoców lub warzyw wchłonie części płynu.
Nawet jeśli twoje produkty są oznaczone jako ekologiczne, nie oznacza to, że nie należy ich myć przed jedzeniem.
Do wytarcia owoców używaj ręcznika papierowego.
Owoce i warzywa z niejadalnymi skórkami
Banany, arbuzy, cytryny, pomarańcze itp. mają niejadalne skórki, jednak bakterie mogą być przenoszone do wnętrza owoców lub warzyw, gdy przecina się skórkę. Pamiętaj więc o ich dokładnym umyciu, zwłaszcza jeśli zamierzasz dać je dziecku.