Szybkie i smaczne sylwestrowe przekąski dla zapracowanych - zabłyśnij nie tylko szałowym strojem!

Agnieszka Dyniakowska
Po świątecznych biesiadach i kulinarnej rozpuście trudno jest myśleć nam o jedzeniu, ale sylwestrowa zabawa coraz bliżej i czas najwyższy zaplanować menu. Z jednej strony nikt nie ma ochoty stać przy garach godzinami, z drugiej chciałoby się pokazać z jak najlepszej strony i zaimponować zaproszonym gościom. Chipsy, kanapki, kabanosy i deska serów to zdecydowanie za mało! Przybywamy więc z pomocą - oto kilka pomysłów na szybkie i smaczne przekąski, które z pewnością zasmakują twoim sylwestrowym gościom.
Fot. edusoft/ Pixabay / CC0 Public Domain Nie trzeba wielu godzin w kuchni by zachwycić gości
FRANCUSKIE PRZYSMAKI
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- tarty ser mozarella- 1 opakowanie
- szynka lub inna dowolna wędlina- kilka plasterków
- pieczarki - 6 sztuk
- cebula- 1 sztuka

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulą. Szynkę pokroić w paski i dorzucić do pieczarek, chwilę razem smażyć. Ciasto francuskie podzielić na trójkąty, na każdy nakładać pieczarkowo-szynkowy farsz i ser mozarella. Zawijać tworząc małe koperty lub rogaliki. Piec w piekarniku przez ok 20 minut w 180 stopniach.
Fot. Lebensmittelfotos/ Pixabay / CC0 Public Domain Koperty, rogaliki albo ślimaczki- bez względu na kształt równie pyszne!
MIODOWE SZASZŁYKI
Składniki:
- duży filet z piersi kurczaka
- papryka czerwona
- cukinia
- cebula
- miód- 1 łyżka
- musztarda- 1 łyżka
- patyczki do szaszłyków


Filet pokroić w dużą kostkę, dodać łyżkę miodu i łyżkę musztardy, przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na min. godzinę. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić i naprzemiennie z mięsem nakłuwać na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku lub na grillu elektrycznym do czasu, aż mięso będzie gotowe.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki:
- łosoś wędzony 200 g
- duża papryka czerwona
- cebula szalotka
- koper
- ogórek kwaszony - 3 sztuki
- kukurydza konserwowa- 1/2 puszki
- suszone pomidory ze słoika- kilka sztuk
- mix sałat, np. z rukolą - kilka garści
- pomidorki koktajlowe- do dekoracji

Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, koperek posiekać i wraz z kukurydzą dodać do sałat. Całość doprawić solą i pieprzem, skropić nieco oliwą, ozdobić pomidorkami i podawać
MEKSYKAŃSKA UCZTA (przepis na 4 porcje)
- filet z kurczaka 300 g
- duża papryka czerwona
- kukurydza konserwowa- 4 łyżki
- fasola czerwona- 4 łyżki
- oliwki - kilka sztuk
- cebula- 1 sztuka
- mozarella- 1 kulka lub 1 opakowanie startego sera
- tortilla pełnoziarnista - 1 opakowanie

Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka i papryką pokrojoną w paski. Dodać kukurydzę, fasolę i pokrojone w plasterki oliwki oraz ser mozarella, wymieszać. Powstały farsz nakładać do placków tortilli i zawijać według instrukcji na opakowaniu.
Fot. stina_magnus/ / [url=https://pixabay.com/pl/service/terms/#usage]CC0 Public Domain Całkiem zdrowe, a przy tym pyszne!
KAKAOWE KULKI JEŻYKOWE
- mleko- 1 szklanka
- płatki owsiane- 6 łyżek
- otręby pszenne- 6 łyżek
- kakao- 2 łyżki
- miód lub cukier- według uznania, do smaku
- bakalie, orzechy, wiórki kokosowe- co, kto lubi

Mleko wymieszać z kakao i podgrzać, wsypać płatki i otręby, chwile gotować aż napęcznieją. Dosłodzić według uznania miodem lub cukrem, wsypać posiekane bakalie (rodzynki, żurawina, suszone figi), orzechy lub wiórki kokosowe, chwilę gotować. Jeśli masa jest zbyt leista można dosypać jeszcze płatków owsianych. Zdjąć z ognia i ostudzić nieco. Formować z masy małe kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach, schować do lodówki najlepiej na całą noc.