Zapraszamy do wypróbowania 3. przepisów Breville na szkolne drugie śniadanie. W szybkim, prostym i przyjemnym przygotowaniu o poranku pysznych gofrów i kanapek pomogą nowoczesne opiekacze i gofrownice australijskiego producenta AGD.
Zapraszamy do wypróbowania 3. przepisów Breville na szkolne drugie śniadanie. W szybkim, prostym i przyjemnym przygotowaniu o poranku pysznych gofrów i kanapek pomogą nowoczesne opiekacze i gofrownice australijskiego producenta AGD. Materiały prasowe / Breville

Czas przygotowań do powrotu w mury szkolne dobiega końca. Czy w trakcie kompletowania szkolnej wyprawki myślisz nad śniadaniówką? Nie tyle o wyborze pojemnika na drugie śniadanie, ile o tym, co do niego pysznego i zdrowego włożysz. Pomogą ci w tym przepisy (i sprzęty) Breville.

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

W Polsce niestety dzieci nie odżywiają się zbyt zdrowo – często podjadają gotowe przekąski i uciszają głód słodyczami. Dlatego tak ważne jest to, z jakim drugim śniadaniem wyprawi się je do szkoły. Warto zadbać o to, by było ono domowej roboty. Jeśli szukasz pomysłów na przygotowanie czegoś smacznego, to czytaj dalej.

Dzięki uprzejmości Breville, cenionego producenta artykułów małego AGD do kuchni, oddajemy w twoje ręce 3. przepisy na szybkie, pyszne i zdrowe posiłki. Możesz je szybko, prosto i przyjemnie przygotować w domowych pieleszach, a następnie zapakować do lunchboxu, który wyląduje w szkolnym plecaku i posłuży dziecku na przerwie.

logo
Gofry i kanapki przygotowane w opiekaczu 3w1 VST098X marki Breville. Materiały prasowe / Breville

W szkolnym menu Breville znajdziesz oczywiście coś na słodko w postaci gofrów bananowych z miodem i owocami. Jest też propozycja na wytrawnie, czyli gofry szpinakowo-serowe z sosem jogurtowym. W sztuce robienia kanapek marka proponuje panini z indykiem i mozzarellą, idealne do szkolnych śniadań czy lunchy.

Wszystkie te przepisy wymagają prostych czynności kulinarnych i wsparcia ze strony nieocenionych o poranku sprzętów kuchennych takich jak opiekacze i gofrownice. Co by nie mówić, w tej dziedzinie Breville ma ogromne doświadczenia, oferując wielofunkcyjne, solidnie wykonane urządzenia o nowoczesnym designie i z praktycznymi rozwiązaniami.

logo
Kanapki przygotowane w opiekaczu 3w1 VST098X marki Breville. Materiały prasowe / Breville

Do przygotowania śniadania do szkoły możesz posłużyć się np. opiekaczem 3w1 (VST098X). W tym sprzęcie o uniwersalnym zastosowaniu przygotujesz chrupiące kanapki, złociste gofry lub grillowane panini, oszczędzając miejsce w kuchni. W zestawie znajdziesz trzy komplety płyt grzewczych z nieprzywierającą powłoką.

Dla gorących kanapek możesz sięgnąć po wyposażone w powłokę DuraCeramic kompaktowe opiekacze, których specjalna konstrukcja płyt zapewnia równomierne opiekanie (dokładne podgrzanie i chrupkość pieczywa z każdej strony). Do panini nada się VST071X, a do modeli VST070X i VST074X możesz dokupić płyty gofrowe.

logo
Gofry przygotowane w opiekaczu 3w1 VST098X marki Breville. Materiały prasowe / Breville

Jeśli domownicy uwielbiają gofry, to do kuchni zaproś gofrownicę VST072X. Poza nieprzywierającą powierzchnią DuraCeramic, która ułatwia wyjmowanie gotowych gofrów bez ryzyka przypalenia, ma ona płyty o głębokim wzorze, by wafle były puszyste i równomiernie wypieczone. I szybko się nagrzewa, wspierając w porannym pośpiechu!

Zakup opiekaczy czy gofrownicy możesz potraktować jako element szkolnej wyprawki. A może już dysponujesz takim kulinarnym pomocnikiem, tylko kurzy się on gdzieś w zakamarkach kuchni? To czas przywrócić go do życia! W każdym razie zapraszamy do wypróbowania poniższych 3. przepisów Breville na szkolne drugie śniadanie.

1. Gofry bananowe z miodem i owocami

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • miód i świeże owoce do podania
  • logo
    Gofry bananowe z miodem i owocami. Materiały prasowe / Breville

    Przygotowanie:

    1. Rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

    2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

    3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do gofrów.

    4. Wlej porcję ciasta i piecz około 4–5 minut, aż będą złociste.

    5. Podawaj z miodem i świeżymi owocami.

    2. Gofry szpinakowo-serowe z sosem jogurtowym

    Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 50 g startego sera cheddar
  • garść świeżego szpinaku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • logo
    Gofry szpinakowo-serowe z sosem jogurtowym. Materiały prasowe / Breville

    Przygotowanie:

    1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

    2. Dodaj ser i szpinak, wymieszaj.

    3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do gofrów.

    4. Wlej ciasto i piecz ok. 5 minut, aż będą chrupiące.

    5. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i podawaj jako sos.

    3. Panini z indykiem i mozzarellą

    Składniki:

  • 2 kromki chleba ciabatta lub pełnoziarnistego
  • 2 plastry pieczonego indyka
  • 2 plastry mozzarelli
  • kilka liści rukoli
  • 1 łyżeczka pesto bazyliowego
  • logo
    Panini z indykiem i mozzarellą. Materiały prasowe / Breville

    Przygotowanie:

    1. Posmaruj kromki chleba pesto.

    2. Ułóż plaster indyka, mozzarellę i rukolę, przykryj drugą kromką.

    3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do panini.

    4. Piecz przez 3–4 minuty, aż ser się roztopi, a pieczywo będzie chrupiące.

    5. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.