Zachęcamy do skorzystania z 4. przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki.
Zachęcamy do skorzystania z 4. przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki. Facebook / Baziółka

Zioła są nie tylko dodatkiem do potraw. Potrafią naprawdę być tym składnikiem, który całkowicie odmienia dania i nadaje im wyrazisty smak. Warto pamiętać o tym w kuchni również latem. Oczywiście, dużo zależy od jakości dobranych ziół. Na tych, jakie zapewnia Baziółka, można zawsze polegać.

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Dlaczego ziołowe wakacje w kuchni opłaci się urządzić właśnie razem z Baziółką? Otóż świat tego polskiego producenta ze szwedzkim doświadczeniem skrywa zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane zioła do uprawy domowej. Wszystkie z nich oferują fantastyczne wartości odżywcze i kwintesencję aromatów.

Zachęcamy do skorzystania z 4 przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki. Powodzenia w przygotowaniu dań i prowadzeniu dowolnych eksperymentów kulinarnych na bazie tych prawdziwych skarbów natury!

1. Lody dla dzieci z miętą

Składniki (na 2 lody):

  • 8-10 listków mięty
  • 4-6 łyżek granoli
  • 1 morela
  • pół garści borówek
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki pyłku pszczelego
  • 2-4 łyżki syropu klonowego
  • Przygotowanie:

    1. Miętę posiekaj.

    2. Morele pokrój w mniejsze cząstki.

    3. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników.

    4. Włóż patyczki i wstaw lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.

    logo
    Lody dla dzieci z miętą. Materiały prasowe / Baziółka

    2. Fasola z papryczkami

    Składniki:

  • garść fasolki szparagowej
  • 1 brzoskwinia
  • 6 papryczek
  • garść bobu
  • garść groszku w łupinach
  • kilka plastrów sera owczego
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Przygotowanie:

    1. Aby przygotować sos, umieść wszystkie składniki w misce i połącz.

    2. W garnku zagotuj wodę.

    3. Wrzuć fasolkę, bób i groszek. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Przecedź. Jeśli bób jest młody, nie ma potrzeby go obierać. Jeśli łupiny są twarde, obierz je.

    4. Do miski wrzuć ugotowane warzywa.

    5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w większe cząstki brzoskwinię.

    6. Papryczki krótko podsmaż na oleju rzepakowym, aż się zarumienią. Podsmażone możesz posiekać albo podać w całości.

    7. Do sałaty dodaj ser i całość polej sosem. Delikatnie wymieszaj.

    logo
    Fasola z papryczkami. Materiały prasowe / Baziółka

    3. Naleśniki z melisą

    Składniki (na 6 naleśników):

  • 2 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 250 ml mleka
  • łyżeczkę masła klarowanego
  • 500 g soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórkę otartą z jednej pomarańczy
  • 1 pomarańcza lub 2 mandarynki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek masła
  • szczyptę soli
  • garść melisy
  • 2 figi
  • 4 miechunki
  • Przygotowanie:

    1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól.

    2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron.

    3. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

    4. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę.

    5. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę, aby sos pokrył cały placek.

    6. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.

    logo
    Naleśniki z melisą. Materiały prasowe / Baziółka

    4. Kluski leniwe z tofu i melisą

    Składniki:

  • garść melisy
  • 200 g tofu naturalnego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g mąki orkiszowej
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść malin
  • garść owoców kumkwatu pokrojonego w plastry
  • kilka łyżek śmietany roślinnej
  • kilka łyżek syropu klonowego
  • Przygotowanie:

    1. Tofu, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz melisę zmiksuj na gładką masę.

    2. Wymieszaj z obiema mąkami, solą i gałą muszkatołową.

    3. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Uformuj wałek i pokrój go w cząstki.

    4. Zagotuj wodę w garnku.

    5. Wrzuć kluski. Gotuj, aż wszystkie wypłyną na wierzch wody.

    6. Podawaj ze śmietaną, owocami i syropem.

    logo
    Kluski leniwe z tofu i melisą. Materiały prasowe / Baziółka

    Smacznego!