
Zioła są nie tylko dodatkiem do potraw. Potrafią naprawdę być tym składnikiem, który całkowicie odmienia dania i nadaje im wyrazisty smak. Warto pamiętać o tym w kuchni również latem. Oczywiście, dużo zależy od jakości dobranych ziół. Na tych, jakie zapewnia Baziółka, można zawsze polegać.
MATERIAŁ REKLAMOWY
Dlaczego ziołowe wakacje w kuchni opłaci się urządzić właśnie razem z Baziółką? Otóż świat tego polskiego producenta ze szwedzkim doświadczeniem skrywa zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane zioła do uprawy domowej. Wszystkie z nich oferują fantastyczne wartości odżywcze i kwintesencję aromatów.
Zachęcamy do skorzystania z 4 przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki. Powodzenia w przygotowaniu dań i prowadzeniu dowolnych eksperymentów kulinarnych na bazie tych prawdziwych skarbów natury!
1. Lody dla dzieci z miętą
Składniki (na 2 lody):
Przygotowanie:
1. Miętę posiekaj.
2. Morele pokrój w mniejsze cząstki.
3. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników.
4. Włóż patyczki i wstaw lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.
2. Fasola z papryczkami
Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
1. Aby przygotować sos, umieść wszystkie składniki w misce i połącz.
2. W garnku zagotuj wodę.
3. Wrzuć fasolkę, bób i groszek. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Przecedź. Jeśli bób jest młody, nie ma potrzeby go obierać. Jeśli łupiny są twarde, obierz je.
4. Do miski wrzuć ugotowane warzywa.
5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w większe cząstki brzoskwinię.
6. Papryczki krótko podsmaż na oleju rzepakowym, aż się zarumienią. Podsmażone możesz posiekać albo podać w całości.
7. Do sałaty dodaj ser i całość polej sosem. Delikatnie wymieszaj.
3. Naleśniki z melisą
Składniki (na 6 naleśników):
Przygotowanie:
1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól.
2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron.
3. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę.
5. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę, aby sos pokrył cały placek.
6. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.
4. Kluski leniwe z tofu i melisą
Składniki:
Przygotowanie:
1. Tofu, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz melisę zmiksuj na gładką masę.
2. Wymieszaj z obiema mąkami, solą i gałą muszkatołową.
3. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Uformuj wałek i pokrój go w cząstki.
4. Zagotuj wodę w garnku.
5. Wrzuć kluski. Gotuj, aż wszystkie wypłyną na wierzch wody.
6. Podawaj ze śmietaną, owocami i syropem.
Smacznego!