Głos naszej córki odbija się echem, ten dom nie byłby taki sam, gdyby nie ona. Schodzi na dół w swojej sukience księżniczki, na głowie ma złotą koronę. Bawiła się w salon piękności, więc obiad je w tej wyjątkowej stylizacji.
Reklama.
Reklama.
Patrzymy na nią najczęściej z zachwytem, zawsze z miłością. Jest światłem naszego życia, niezmiennie od prawie siedmiu lat. Sprawia, że nawet tak zwykłe momenty, jak wspólny posiłek nabierają szczególnego znaczenia.
Tworzymy tercet
Jest niedziela, chwilę po godzinie trzynastej. Przygotowuję stół, zmieniam wodę kwiatom, mój partner w tym czasie otwiera zamrażalnik i nagrzewa piekarnik. Nie chcemy tracić długich godzin na przygotowywanie posiłków od podstaw, dlatego sięgamy po gotowe produkty, tak często, jak to możliwe. Nasze warunki? Ma być bezpiecznie i smacznie.
Niemal od zawsze naprzeciw wychodzą nam produkty marki Hortex. Zaufanie, wieloletnie doświadczenie, proste składy i smak, który nie rozczarowuje. Tym razem na nasz stół trafił produkt nowy, ale już po opisie czuliśmy, że i tym razem będziemy z nim więcej niż ok.
Warzywa do zapiekania z gnocchi okazały się w sam raz do średniej wielkości naczynia do zapiekania, idealna porcja dla naszej trójki. Po wyjęciu z opakowania były idealnie zamrożone, w pięknym, zdrowym odcieniu. Szukałam kluseczek, które uwielbiam, Marysia wyszukiwała marchewki, a mój mąż? Gdyby mógł, zjadłby całą porcję bez żadnego wsparcia.
Cenny czas
Przygotowanie Warzyw do zapiekania z gnocchi zajęło mi 25 minut. W czasie kiedy warzywa zapiekały się w piekarniku pod przykryciem z 30 proc. śmietanki, którą połączył z gotowymi przyprawami z saszetki, starliśmy razem mój ukochany ser Parmigiano Reggiano.
W efekcie kiedy na stół trafiły Warzywa z gnocchi oprószone tym włoskim, cudownym serem, nie potrzebowaliśmy niczego więcej. Zapach był obłędny, a smak jeszcze lepszy.
Nawet moja córka, która z uporem wyszukiwała głównie marchew, zjadła wszystko i jeszcze wieczorem podczas naszych wieczornych rytuałów rzuciła od niechcenia, że kluseczki były zaskakująco smaczne.
Połączenie idealne
Ok, do drugiej pozycji naprawdę nie trzeba chyba nikogo zachęcać. Warzywa do zapiekania z ziemniakami w plastrach to klasyk. I tak u nas również skradł serce naszej córki. Oraz moje, szczerze mówiąc, chyba przez dodatek pora, który uwielbiam…
150 ml śmietanki 30 proc., przyprawy, na wierzch tym razem grecki ser feta i dużo suszonego tymianku. Świeża sól, pieprz i uwierzcie mi, że nie potrzeba było niczego więcej. A jak pięknie pachniało w całym domu…