Prezent od marki Kohersen: ten przepis naprawdę chcecie poznać przed Gwiazdką
Redakcja MamaDu
26 listopada 2024, 11:18·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 26 listopada 2024, 11:18
Co wspólnego mają: przepis na idealny barszcz, nóż szefa i patelnia z nieprzywierającą powłoką? Wbrew pozorom - kilka rzeczy. Po pierwsze, wielu z nas obiecuje sobie, że przed nadchodzącą Gwiazdką na pewno się w nie wszystkie zaopatrzy. Po drugie, kiedy przychodzi grudzień, z reguły nadal ich nie mamy. Na szczęście jest trzecie: specjalnie dla was znaleźliśmy wszystkie wymienione wyżej elementy. A właściwie znalazła je dla was marka Kohersen.
Reklama.
Reklama.
Noże ze stali damasceńskiej czy naczynia kuchenne, wykonane z materiałów najwyższej klasy - właśnie takie akcesoria budują portfolio polskiej marki Kohersen. Jeśli więc należycie do grona wymagających użytkowników (albo macie na liście prezentowej kogoś, kogo można tak określić) koniecznie przyjrzyjcie się ich wyrobom.
Na naszej świątecznej liście z pewnością znajdą się noże Ebony oraz naczynia z serii Black Cube.
Kohersen Black Cube
Nieprzywierająca powłoka, odporna na zarysowania - jeśli słysząc te słowa, zaświeciły się wam oczy, to znaczy, że naczynia z linii Black Cube są stworzone właśnie dla was. Zestaw garnków i patelni klasy premium to przecież marzenie każdego domowego szefa kuchni.
Sekretem serii Black Cube jest powłoka DIAMOND. Specjalnie opracowana technologia sprawia, że podczas gotowania ciepło rozprowadzane jest po całej powierzchni. W efekcie nic nie przywiera - ani do denka, ani ścianek naczyń.
Wygoda, jaka się z tym wiąże, to jedno. Inna kwestia to możliwość redukcji tłuszczu, wymaganego w całym procesie. Pracując na powierzchni non-stick potrzebujemy go po prostu mniej.
Naczynia z linii Black Cube sprawdzą się więc idealnie podczas smażenia świątecznych krokietów, czy panierowania filetów z karpia. W większym garnku przygotujecie natomiast idealny barszcz, na który przepis znajdziecie na końcu tego tekstu.
Zanim jednak do niego przejdziemy, spójrzcie tylko na noże z linii Ebony i zastanówcie się bardzo poważnie, czy naprawdę dacie radę przygotować kolejne święta bez dobrego, ostrego i wytrzymałego noża?
Kohersen Ellegance Ebony
Stal damasceńska to rodzaj stali, obok którego żaden szef kuchni nie przejdzie obojętnie. Posiadające charakterystyczną, wzorzystą, fakturę noże wykonane z tego konkretnego stopu charakteryzują się niezwykle pożądaną w kuchni wytrzymałością.
Ellegance Ebony, czyli seria noży ze stali damasceńskiej marki Kohersen, została stworzona z myślą o domowych kucharzach, którzy pragną wejść na nieco wyższy poziom swojej kuchennej przygody. Posługując się tego rodzaju nożem możecie pracować znacznie precyzyjniej, a w efekcie - szybciej i sprawniej.
Oprócz wysoce funkcjonalnego, ale i pięknego ostrza, warto również zwrócić uwagę na rękojeść wykonaną z hebanu. Gwarantuje ona pewny chwyt i dobrą ergonomię pracy. Coś, czego zdecydowanie będziecie potrzebować podczas świątecznych przygotowań.
Dodajmy, że zarówno noże Ellegance Ebony, jak naczynia z serii Black Cube, idealnie nadają się na prezent jeszcze z jednego powodu: te pierwsze pakowane są w elegancie etui, te drugie natomiast - w piękne prezentowe pudełka.
Skoro kwestię akcesoriów kuchennych - czy to dla siebie, czy dla bliskich - mamy już za sobą, przejdźmy do trzeciego prezentu, czyli przepisu na idealny barszcz. Specjalnie dla was przygotował go ambasador marki Kohersen, Dariusz Baryga.
Barszcz z jabłkami, wiśniami i malinami z chrupiącym krokietem z ciasta francuskiego z grzybami i orzechami.
Składniki na barszcz:
Obrane Buraki 2 kg
Wiśnie mrożone 100 g
Maliny mrożone 50 g
Marchew 3 szt.
Opalona Cebula 1 duża
Por 1/3 sztuki
Pietruszka korzeń 1 szt.
Czosnek pół główki
Miód 2 łyżki
Majeranek 1 garść
Ocet 3 łyżki
Woda 3 l
Ziele angielskie około 8/10 sztuk
Składniki na paszteciki:
Szalotka 2 szt.
Pieczarki 300 g
Orzechy włoskie 50 g
Ciasto francuskie 1 szt.
Majeranek 1 garść
Bułka tarta 2 łyżki
Składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 2 h. Przecedzamy przez sito.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem otartym majerankiem, dajemy ocet i miód.
Rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną Szalotkę i pieczarki -podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy bułkę tartą i posiekane orzechy.
Rozwijamy ciasto francuskie i rozprowadzamy na nie równomiernie ostygnięty farsz pieczarkowy.
Zawijamy w ślimaka. Nacinamy. Smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Pieczemy około 15 minut w 190 stopniach.