Razem z TEEKANNE, światowym producentem aromatyzowanych herbatek owocowych, postanowiliśmy wyciągnąć do was pomocną dłoń w kulinarnych przygotowaniach do Halloween. Oto przepisy na upiorny poncz i cynamonowo-jabłkowe ciasto.
Razem z TEEKANNE, światowym producentem aromatyzowanych herbatek owocowych, postanowiliśmy wyciągnąć do was pomocną dłoń w kulinarnych przygotowaniach do Halloween. Oto przepisy na upiorny poncz i cynamonowo-jabłkowe ciasto. Julia Raasch / Unsplash

MATERIAŁ REKLAMOWY

Reklama.

Może w tym roku organizujecie halloweenowy kinderbal dla swojego dziecka i rówieśników? Albo wybieracie się do znajomych, którzy również gustują w świecie kojarzonym z duchami i potworami? Jeśli szykujecie "straszną" imprezę u siebie, to aż prosi się zaserwować na stole coś w halloweenowych klimatach. A jeśli tego dnia macie "nawiedzić" innych, to przecież nie wypada przyjść z pustymi rękoma.

Oczywiście, możecie przyrządzić coś standardowego i też będzie miło (i pysznie), ale jak już świętować Halloween to na całego! Dlatego warto postawić np. na desery i napoje zawierające jakieś przerażające akcenty albo przynajmniej budzące smakowo-zapachowe skojarzenia z tym obchodzonym od ponad dwóch tysięcy lat świętem, które ewoluowało w międzynarodowy fenomen popkulturowy.

logo
Zachęcamy do skorzystania z poniższych dwóch propozycji. Jedna to podawany w misce upiorny poncz, druga zaś stanowi wariant pysznego ciasta o cynamonowo-jabłkowym aromacie. Materiały prasowe / TEEKANNE

Razem z TEEKANNE, światowym producentem aromatyzowanych herbatek owocowych, postanowiliśmy wyciągnąć do was pomocną dłoń w kulinarnych przygotowaniach do Halloween. Zachęcamy do skorzystania z poniższych dwóch propozycji. Jedna to podawany w misce upiorny poncz, druga zaś stanowi wariant pysznego ciasta o cynamonowo-jabłkowym aromacie. Miłego świętowania, degustowania i straszenia!

1. Bezalkoholowy poncz z TEEKANNE „Apple & Cinnamon”

Składniki:

  • 750 ml soku pomarańczowego
  • 750 ml wody
  • 3 torebki TEEKANNE „Apple & Cinnamon”
  • 2 jabłka
  • laski cynamonu
  • 300 ml bezalkoholowego Campari
  • 1 butelka bezalkoholowego Prosecco
  • 1 jednorazowa rękawiczka
  • sok żurawinowy
  • logo
    Bezalkoholowy poncz z TEEKANNE „Apple & Cinnamon”. Materiały prasowe / TEEKANNE

    Przygotowanie:

    1. Wlej sok żurawinowy do rękawicy i włóż ją do zamrażarki.

    2. Zaparz herbatkę i pozwól jej ostygnąć.

    3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj plasterki jabłek oraz laskę cynamonu.

    4. Na koniec dodaj zmrożoną rękawiczkę do ozdoby.

    5. Ciesz się swoją upiorną rozkoszą!

    2. Cynamonowo-jabłkowy przysmak

    Składniki:

    Polewa z kruszonką:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła
  • 125 g cukru brązowego
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich
  • Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 150 g złotego cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 6 jabłek
  • sok z 1 cytryny.
  • logo
    Cynamonowo-jabłkowy przysmak. Materiały prasowe / TEEKANNE

    Przygotowanie:

    1. Nastaw piekarnik na 180°C.

    2. Umieść mąkę, cynamon i zimne masło w misce i wymieszaj rękami, aż forma uzyska konsystencję bułki tartej.

    3. Dodaj cukier i orzechy, a następnie wstaw do lodówki.

    4. Aby wykonać ciasto, przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i odstaw na bok.

    5. Masło utrzyj mikserem z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.

    6. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Stopniowo dodawaj trochę mąki do masy maślanej, a następnie dodaj trochę mleka i jajek, na przemian, aż wszystko się idealnie wymiesza.

    7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.

    8. Jabłka obierz, wydrąż i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki i oblej sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta, a następnie posyp schłodzoną kruszonką.

    9. Piecz przez godzinę.

    10. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj, a następnie pokrój na kawałki.