To już święto, które obchodzi się na całym świecie. Przypadający na 31 października Halloween, czyli wigilia Wszystkich Świętych, jest celebrowany przez niektórych także w Polsce. Widać to po przystrajanych domach, odwiedzinach dzieci, imprezach z przebierankami czy maratonach horrorów w kinach. Jeśli też go świętujecie, to zadbajcie o kulinarną oprawę tego dnia. Mamy dla was dwie halloweenowe propozycje.
Reklama.
Reklama.
Może w tym roku organizujecie halloweenowy kinderbal dla swojego dziecka i rówieśników? Albo wybieracie się do znajomych, którzy również gustują w świecie kojarzonym z duchami i potworami? Jeśli szykujecie "straszną" imprezę u siebie, to aż prosi się zaserwować na stole coś w halloweenowych klimatach. A jeśli tego dnia macie "nawiedzić" innych, to przecież nie wypada przyjść z pustymi rękoma.
Oczywiście, możecie przyrządzić coś standardowego i też będzie miło (i pysznie), ale jak już świętować Halloween to na całego! Dlatego warto postawić np. na desery i napoje zawierające jakieś przerażające akcenty albo przynajmniej budzące smakowo-zapachowe skojarzenia z tym obchodzonym od ponad dwóch tysięcy lat świętem, które ewoluowało w międzynarodowy fenomen popkulturowy.
Razem z TEEKANNE, światowym producentem aromatyzowanych herbatek owocowych, postanowiliśmy wyciągnąć do was pomocną dłoń w kulinarnych przygotowaniach do Halloween. Zachęcamy do skorzystania z poniższych dwóch propozycji. Jedna to podawany w misce upiorny poncz, druga zaś stanowi wariant pysznego ciasta o cynamonowo-jabłkowym aromacie. Miłego świętowania, degustowania i straszenia!
1. Bezalkoholowy poncz z TEEKANNE „Apple & Cinnamon”
Składniki:
750 ml soku pomarańczowego
750 ml wody
3 torebki TEEKANNE „Apple & Cinnamon”
2 jabłka
laski cynamonu
300 ml bezalkoholowego Campari
1 butelka bezalkoholowego Prosecco
1 jednorazowa rękawiczka
sok żurawinowy
Przygotowanie:
1. Wlej sok żurawinowy do rękawicy i włóż ją do zamrażarki.
2. Zaparz herbatkę i pozwól jej ostygnąć.
3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj plasterki jabłek oraz laskę cynamonu.
4. Na koniec dodaj zmrożoną rękawiczkę do ozdoby.
5. Ciesz się swoją upiorną rozkoszą!
2. Cynamonowo-jabłkowy przysmak
Składniki:
Polewa z kruszonką:
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
125 g cukru brązowego
50 g pokruszonych orzechów włoskich
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
150 g złotego cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 ml mleka
2 jajka
6 jabłek
sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Umieść mąkę, cynamon i zimne masło w misce i wymieszaj rękami, aż forma uzyska konsystencję bułki tartej.
3. Dodaj cukier i orzechy, a następnie wstaw do lodówki.
4. Aby wykonać ciasto, przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i odstaw na bok.
5. Masło utrzyj mikserem z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
6. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Stopniowo dodawaj trochę mąki do masy maślanej, a następnie dodaj trochę mleka i jajek, na przemian, aż wszystko się idealnie wymiesza.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
8. Jabłka obierz, wydrąż i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki i oblej sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta, a następnie posyp schłodzoną kruszonką.
9. Piecz przez godzinę.
10. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj, a następnie pokrój na kawałki.