Na ochłodę i na słodko. Wykorzystaj owocowe herbatki do orzeźwiających napojów i deserów na lato
Dawid Wojtowicz
06 sierpnia 2024, 09:44·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 06 sierpnia 2024, 09:44
Orzeźwienie i ochłoda w nieco słodkim wydaniu. Teza o tym, że tego chyba najbardziej oczekują nasze kubki smakowe w ostatnim czasie, wydaje się słuszna, zwłaszcza że tegoroczne lato nie skąpi nam słońca i upałów. Aby zatem spełnić ich pragnienia, dobrym pomysłem będzie np. przygotowanie letnich napojów i deserów. Marka TEEKANNE proponuje oprzeć je na bazie owocowych herbatek.
Reklama.
Reklama.
Orzeźwiające mango, które pozwoli odpłynąć myślami na karaibskie plaże? A może słodycz muśniętych słońcem cytryn na zimno? Albo zmrożony smak słodkich truskawek? Tudzież smakowite borówki w zmiksowanej formie do picia podczas relaksu w ogrodzie? Nie trzeba się ograniczać – TEEKANNE dzieli się z nami inspiracjami, dowodząc, że przy odrobinie wysiłku możemy mieć to wszystko na wyciągnięcie ręki tego gorącego lata.
Marka, która zajmuje się od ponad 140 lat produkcją herbaty, nie rzuca słów na wiatr. W swoim portfolio światowy producent TEEKANNE posiada imponującą kolekcję aromatyzowanych herbatek owocowych, które oferują unikalne i niezapomniane doznania smakowe. Jego wyjątkowe warianty smakowe są cenione na całym świecie, dostarczając przyjemności podniebieniom i wzbogacając każdy łyk. Aż prosi się, by to właśnie z nich zrobić jakoś użytek i przyrządzić coś na ochłodę (i na słodko) w te upalne dni.
Co konkretnie? Rozpalona słońcem głowa niekoniecznie czuje się na siłach, by sypać pomysłami, dlatego odciążeniem dla niej będą gotowe propozycje, które wskażą, co trzeba kupić i jak połączyć to w całość. Sprawdźcie zatem cztery poniższe przepisy na letnie napoje i desery przygotowane na bazie owocowych herbatek TEEKANNE, a następnie delektujcie się owocowo-smakowymi kompozycjami w schłodzonej formie.
1. Orzeźwiający napój "Caribbean Mango"
Składniki:
2 torebki herbatki TEEKANNE "Caribbean Mango"
100 g mrożonego mango
20 ml soku z cytryny
500 ml wody
500 ml wody gazowanej
Kostki lodu.
Przygotowanie:
1. Zaparz herbatkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zaczekaj do jej ostygnięcia.
2. Włóż mrożone mango do dzbanka.
3. Dodaj kostki lodu.
4. Wlej ostudzoną herbatkę, sok z cytryny oraz wodę gazowaną i wymieszaj.
5. Podawaj w szklankach.
2. Owocowe kostki lodu
Składniki:
Herbatka owocowa TEEKANNE "Italian Lemon" lub "Słodka Brzoskwinia"
Foremki do kostek lodu
Świeże owoce
Przygotowanie:
1. Zaparz swoją herbatkę.
2. Pokrój owoce.
3. Dodaj wszystko do foremek.
4. Zamroź – gotowe!
3. Truskawkowe lody dla ochłody
Składniki:
Herbatka TEEKANNE "Truskawka"
Woda
Przecier owocowy lub jogurt
Pokrojone owoce
Foremka i patyczki do lodów
Przygotowanie:
1. Zaparz herbatkę dwa razy mocniejszą niż zwykle i pozostaw do ostudzenia.
2. Dodaj ulubiony przecier owocowy lub jogurt, a następnie dobrze wymieszaj.
3. Dołóż owoce i wlej mieszankę do foremek na lody.
4. Umieść patyczki do lodów i całkowicie zamroź.
4. Słodkie smoothie "Borówka"
Składniki:
Herbatka TEEKANNE "Borówka"
1/2 banana
Miód
1 i ½ szklanki borówek
3/4 szklanki waniliowego mleka sojowego
Przygotowanie:
1. Zaparz TEEKANNE "Borówka" w dzbanku.
2. Dodaj miód i wymieszaj, a następnie poczekaj, aż napar wystygnie.
3. Zblenduj dokładnie borówki, banana oraz mleko, dodaj zaparzoną herbatkę z miodem i ponownie zmiksuj.
4. Nalej koktajl do pucharków, ozdób kilkoma borówkami i gotowe!