Kefir, czyli musujący napój o gęstej konsystencji z mleka fermentowanego, zawiera dużo białka, wapnia, witamin z grupy B i witaminy D, a także różnorodne szczepy bakterii i drożdży kefirowych. W rezultacie ten kremowy, lekko gazowany i kwaśny, przypominający w smaku jogurt napój poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga w odchudzaniu, przyspiesza regenerację mięśni oraz wspiera wzrost kości.
Dla jakości tego napoju mlecznego znaczenie ma oczywiście pochodzenie surowca, z którego go wytworzono. Na bazie mleka krowiego od lokalnych rolników z terenu Lubelszczyzny produkowany jest w pełni naturalny kefir z OSM Krasnystaw. Pod szyldem jednego z największych producentów branży mleczarskiej w województwie lubelskim znajdziemy go w sklepach w poręcznej butelce (420 g i 1 kg) lub wygodnym kubeczku (250 g i 400 g).
Z myślą zwłaszcza o aktywnych "kefirowcach" Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw wprowadziła niedawno na sklepowe półki kefir wysokobiałkowy. Dostępna w butelce 420 g nowość zawiera aż 20 g białka. Unikalna receptura tego napoju na bazie ekologicznych składników idzie w parze z jego pysznym smakiem. Można go zabrać wszędzie tam, gdzie potrzebny będzie zdrowy, pożywny i smaczny lunch.
Jako że kefir najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony, to pity prosto z butelki lub z kubeczka, sprawdzi się idealnie w upalne dni, doskonale łagodząc pragnienie podczas spacerów, wycieczek czy podróży. Delektując się nim w sezonie letnim, warto pamiętać, że można go też wykorzystać jako bazę do przygotowania treściwych przekąsek czy orzeźwiających koktajli. Oto 3 przepisy, których gwiazdą jest właśnie odżywczy kefir.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki i podzielić na mniejsze kawałki.
2. Blendować pokrojone truskawki w mikserze.
3. Dodać kefir i mieszać do momentu połączenia się składników.
4. Blendować całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przelać koktajl do szklanki i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
6. Wyjąć koktajl z lodówki i dodać do niego gałązki mięty.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Umyć dokładnie ziemniaki i włożyć je do gotującej się wody.
2. Gotować pod przykryciem 20 minut.
3. Posiekać koperek i roztopić masło.
4. Odcedzić ugotowane ziemniaki, polać je równomiernie masłem oraz posypać koperkiem.
5. Na patelni polać olej rzepakowy, wbić jajka i smażyć je do podrumienienia.
6. Kefir wstrząsnąć i rozlać do szklanki.
7. Na talerzu ułożyć ziemniaki z masłem i koperkiem oraz jajka sadzone.
8. Podawać z kefirem.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przesiać makę do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Wlać kefir.
3. Dodać żółtka z jajek, cukier i cynamon.
4. Wymieszać całość w mikserze.
5. Obrać jabłka i pokroić w kosteczkę.
6. Dodać pokrojone jabłka do masy na placuszki i mieszać.
7. Miksować białka z jajek do pianki i połączyć z masą na placuszki.
8. Na patelni polać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
9. Podawać z borówkami.