W pełni naturalny kefir produkuje OSM Krasnystaw. Polski producent branży mleczarskiej wprowadził na rynek nowość w postaci kefiru wysokobiałkowego. Na gorące i upalne dni zachęcamy do skorzystania z 3 przepisów na kefirowe dania.
W pełni naturalny kefir produkuje OSM Krasnystaw. Polski producent branży mleczarskiej wprowadził na rynek nowość w postaci kefiru wysokobiałkowego. Na gorące i upalne dni zachęcamy do skorzystania z 3 przepisów na kefirowe dania. superelaks / 123rf.com

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Kefir, czyli musujący napój o gęstej konsystencji z mleka fermentowanego, zawiera dużo białka, wapnia, witamin z grupy B i witaminy D, a także różnorodne szczepy bakterii i drożdży kefirowych. W rezultacie ten kremowy, lekko gazowany i kwaśny, przypominający w smaku jogurt napój poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga w odchudzaniu, przyspiesza regenerację mięśni oraz wspiera wzrost kości.

Dla jakości tego napoju mlecznego znaczenie ma oczywiście pochodzenie surowca, z którego go wytworzono. Na bazie mleka krowiego od lokalnych rolników z terenu Lubelszczyzny produkowany jest w pełni naturalny kefir z OSM Krasnystaw. Pod szyldem jednego z największych producentów branży mleczarskiej w województwie lubelskim znajdziemy go w sklepach w poręcznej butelce (420 g i 1 kg) lub wygodnym kubeczku (250 g i 400 g).

logo
Kefiry z asortymentu OSM Krasnystaw. Materiały prasowe / OSM Krasnystaw

Z myślą zwłaszcza o aktywnych "kefirowcach" Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw wprowadziła niedawno na sklepowe półki kefir wysokobiałkowy. Dostępna w butelce 420 g nowość zawiera aż 20 g białka. Unikalna receptura tego napoju na bazie ekologicznych składników idzie w parze z jego pysznym smakiem. Można go zabrać wszędzie tam, gdzie potrzebny będzie zdrowy, pożywny i smaczny lunch.

Jako że kefir najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony, to pity prosto z butelki lub z kubeczka, sprawdzi się idealnie w upalne dni, doskonale łagodząc pragnienie podczas spacerów, wycieczek czy podróży. Delektując się nim w sezonie letnim, warto pamiętać, że można go też wykorzystać jako bazę do przygotowania treściwych przekąsek czy orzeźwiających koktajli. Oto 3 przepisy, których gwiazdą jest właśnie odżywczy kefir.

1. Koktajl kefirowy z truskawkami i miętą

Składniki:

  • kefir OSM Krasnystaw 250 g
  • truskawki 200 g
  • świeża mięta
  • Przygotowanie:

    1. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki i podzielić na mniejsze kawałki.

    2. Blendować pokrojone truskawki w mikserze.

    3. Dodać kefir i mieszać do momentu połączenia się składników.

    4. Blendować całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

    5. Przelać koktajl do szklanki i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

    6. Wyjąć koktajl z lodówki i dodać do niego gałązki mięty.

    logo

    2. Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem

    Składniki:

  • młode ziemniaki 500 g
  • kefir 400 g
  • pęczek koperku,
  • masło 20 g
  • olej rzepakowy
  • jajka x 4
  • Przygotowanie:

    1. Umyć dokładnie ziemniaki i włożyć je do gotującej się wody.

    2. Gotować pod przykryciem 20 minut.

    3. Posiekać koperek i roztopić masło.

    4. Odcedzić ugotowane ziemniaki, polać je równomiernie masłem oraz posypać koperkiem.

    5. Na patelni polać olej rzepakowy, wbić jajka i smażyć je do podrumienienia.

    6. Kefir wstrząsnąć i rozlać do szklanki.

    7. Na talerzu ułożyć ziemniaki z masłem i koperkiem oraz jajka sadzone.

    8. Podawać z kefirem.

    logo

    3. Placuszki na kefirze z borówkami

    Składniki:

  • kefir 400 g
  • mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajka M x 3
  • jabłka x 3
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • olej
  • borówki
  • Przygotowanie:

    1. Przesiać makę do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.

    2. Wlać kefir.

    3. Dodać żółtka z jajek, cukier i cynamon.

    4. Wymieszać całość w mikserze.

    5. Obrać jabłka i pokroić w kosteczkę.

    6. Dodać pokrojone jabłka do masy na placuszki i mieszać.

    7. Miksować białka z jajek do pianki i połączyć z masą na placuszki.

    8. Na patelni polać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

    9. Podawać z borówkami.

    logo