Wrzuć na ruszt! Tych przysmaków nie może zabraknąć na żadnym grillowym przyjęciu
Redakcja MamaDu
03 lipca 2024, 08:00·4 minuty czytania
Publikacja artykułu: 03 lipca 2024, 08:00
Trwa lato, pogoda dopisuje – nic tylko wyciągnąć grilla, zaprosić znajomych i zająć się przygotowaniem roztaczających apetyczny zapach potraw. Choć w polskiej kuchni są takie przysmaki, których nie powinno zabraknąć na żadnym grillowym przyjęciu, to dlaczego by ich troszkę nie urozmaicić? Sprawdźcie, co w tym sezonie warto wrzucić na ruszt!
Reklama.
Reklama.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków na świeżym powietrzu w okresie letnim. Niektórzy lubią żartować, że jest to nawet nasz sport narodowy. Nic więc dziwnego, że wielu organizatorów grillowych imprez podchodzi z zaangażowaniem i sumiennością do wyprawienia tej kulinarnej uczty pod chmurką.
Przygotowania do rozpalenia grilla obejmują konserwację sprzętu do przyrządzania potraw na ruszcie, wybór terminu spotkania odpowiedniego dla jak największej liczby gości oraz oczywiście zakupy niezbędnych produktów spożywczych. Wszak trudno wyobrazić sobie spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół przy grillu bez tradycyjnych wyrobów na ruszcie.
O tym, co najbardziej "lubi" każdy rodzimy grill, wie doskonale marka Sokołów. W jej opracowanym przez mistrzów grillowania asortymencie znajdziemy kiełbasy, kaszanki, steki, karkówki, boczki, roladki, żeberka i wiele innych pyszności – część na "sucho", a inne w gotowych marynatach.
Przy tak bogatej ofercie będziesz miał/a ułatwione zadanie ze zrobieniem zakupów na grillowe przyjęcie. A czy kusi cię, by z tych wyrobów wyczarować jakieś finezyjne dania? Jeśli tak, to dzięki uprzejmości marki Sokołów oddajemy w twoje ręce 3 przepisy na urozmaicone potrawy z wykorzystaniem nieodzownych grillowych smakołyków.
1. Smash burger
Składniki:
wołowina mielona Sokołów 0,5 kg
bułka pszenna ziemniaczana 5 szt.
ogórki piklowane 200 g
mayo chorizo 200 g
piklowana czerwona cebula 100 g
sałata rzymska mini 1 szt.
pomidor 2 szt.
A) Masa na burgery:
Składniki:
0,5 kg mix wołowiny mielonej w proporcji: 80% mięsa - 20% tłuszczu (rozbratel, łopatka)
sól 6 g
pieprz młotkowany 3 g
woda gazowana 30 ml
Przygotowanie:
1. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy gazowaną wodę i dokładnie mieszamy tak, aby wymieszać dobrze przyprawy i wyrobić masę. Gotową masę najlepiej schłodzić w lodówce.
2. Kulkujemy mięso po 100 g (smarując dłonie olejem lub wodą, żeby mięso nie przywierało).
3. Smashe robimy zwykle bezpośrednio na grillu – planchy. Na rozgrzaną planchę kładziemy kulkę mięsa i dociskamy odpowiednią stalową łopatką, izolując pergaminem tak, aby mięso się "rozsmarowało" po powierzchni grilla.
4. Karmelizujemy mocno mięso, po upływie mniej więcej 1 min przerzucamy burgera na drugą stronę, dociskamy, kładziemy ser i grillujemy drugą minutę.
B) Piklowana cebula
Składniki:
czerwona cebula 200 g
ocet jabłkowy 5 ml
cukier 50 g
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie pióra. Zasypujemy cukrem, zalewamy octem i całość ugniatamy.
C) Mayo chorizo
Składniki:
olej 200 ml
ocet jabłkowy 4 ml
jajka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
chorizo 50 g
papryka wędzona 3 g
sól 3 g
Przygotowanie:
1. Chorizo należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na skwarki, tak żeby było chrupiące.
2. Olej wytopiony podczas smażenia zlewamy, użyjemy go do majonezu, a skwarki osuszamy na papierze.
3. Jajka, czosnek, sól i ocet jabłkowy miksujemy blenderem. Następnie dalej miksując, wlewamy powoli olej tak, żeby powstała emulsja.
4. Na koniec wrzucamy chrupiące skwarki z chorizo.
D) Piklowane ogórki
Składniki:
ogórek gruntowy 0,5 kg
ocet spirytusowy 80 ml
cukier 120 g
pieprz cayenne 4 g
czosnek świeży 15 g
olej 30 ml
sól 8 g
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 1 h, żeby puściły wodę. W międzyczasie gotujemy ocet z cukrem.
2. Czosnek, pieprz cayenne i olej miksujemy blenderem i nacieramy osuszone ogórki. Następnie zalewamy całość gorącą marynatą.
2. Feta przy Grillu
Składniki:
2 steki z rostbefu „Uczta Qulinarna” Sokołów (ok. 300 g)
olej do grillowania
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Składniki na sałatkę:
1 garść mieszanki sałat
3 żółte pomidory
1 plaster arbuza
80 g sera feta
2/3 szklanki borówek
1 garść listków mięty
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
1. Pomidory pokroić w półplasterki. Z arbuza usunąć pestki, a następnie miąższ pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę.
2. Na półmisek wyłożyć sałatę, na niej ułożyć pomidory, kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polać oliwą, oprószyć solą oraz kolorowym pieprzem i posypać listkami mięty.
3. 15 minut przed grillowaniem mięso wyjąć z lodówki. Chwilę przed wrzuceniem steków na ruszt natrzeć je olejem i posypać solą oraz pieprzem.
4. Mięso wyłożyć na gorący ruszt i grillować z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowe steki zdjąć z grilla i odstawić na kilka minut, aby „odpoczęły”. Podawać z sałatką.
3. Roladki Meksykańskie
Składniki na roladki:
1 opakowanie Roladek Meksykańskich GRILL HOUSE SOKOŁÓW
sos pomidorowy
listki kolendry
Składniki na sałatkę
1 garść rukoli
80 g sera halloumi (olej z pestek winogron)
2-3 papryki spiczaste bezpestkowe
1/2 szklanki borówek
2/3 szklanki miechunki
1 czerwona cebula
1 długa papryka spiczasta
80 g sera koziego twardego dojrzewającego
Składniki na dressing:
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 garstka listków kolendry
1 łyżka octu białego winnego
1 łyżka soku z limonki
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Roladki meksykańskie opiekamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
3. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę na plasterki.
4. Miechunkę obieramy i jeśli kuleczki są duże, przekrawamy je na połówki.
5. Ser halloumi kroimy na plastry lub długie, wąskie paseczki, smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie układamy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni/rusztu oraz pokryje się ciemnymi paskami).
6. Na półmisku układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy z upieczonymi roladkami, udekorowanymi listkami kolendry oraz sosem pomidorowym.