logo
Fot. 123rf.com / vershininphoto

ARTYKUŁ REKLAMOWY

Reklama.

Koszyczek truskawek, przewiązany wielką wstążką, już sam w sobie jest genialnym prezentem. Możemy się założyć, że większość mam ucieszy się z niego sto razy bardziej, niż z najpiękniejszego bukietu kwiatów. 

Jeśli jednak chcecie pokazać, że w prezent dla mamy włożyliście całe serce, nie ma innej rady: musicie własnoręcznie przygotować coś absolutnie pysznego - oczywiście z truskawkami. 

Mówiąc: pysznego, nie mamy oczywiście na myśli “trudnego” czy “czasochłonnego”. Truskawki nie potrzebują rozbudowanej oprawy. Nie męczcie ich więc pieczeniem czy gotowaniem - są idealne w swojej najprostszej formie.

Nie jest też tajemnicą, że lubią być gwiazdami każdego deseru, dlatego najlepiej czują się w towarzystwie prostych składników: śmietankowego serka czy lekkiego cukru pudru. 

logo
Cukier puder to śnieżnobiały, całkowicie sproszkowany cukier, używany do dekorowania deserów, ale również do przygotowywania polewy lukrowej oraz delikatnych kremów. Dzięki swej doskonałej rozpuszczalności cukier puder świetnie sprawdza się jako dodatek lekkich ciast czy deserów z owocami.

Właśnie dlatego o wsparcie w przygotowaniu idealnego deseru na Dzień Matki poprosiliśmy markę Sweet Family - producenta cukru pudru, czyli nieodłącznego składnika letnich deserów. 

Sprawdźcie koniecznie nasze propozycje deserów bez pieczenia. Uśmiech mamy gwarantowany. 

Sernik bez pieczenia z truskawkami

logo
Sernik bez pieczenia z truskawkami Fot. 123rf.com / dolphytv

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 150 g masła
  • 600 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g mielonego twarogu (z wiaderka)
  • 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
  • 80 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru Sweet Family 
  • Przygotowanie:

    Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.

    Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

    1/3  truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.

    Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym chwilę miksować tylko do połączenia składników.

    Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i cukrem, stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach. 

    Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką i ułożyć na nim pozostała ilość truskawek. Sernik wstawić na noc do lodówki, ciasto smakuje najlepiej następnego dnia. 

    Truskawkowe Tiramisu

    logo
    Truskawkowe Tiramisu Fot. 123rf.com / kriss1605

    Liczba porcji: 5

    Składniki:

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 120 ml espresso
  • Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki cukru pudru Sweet Family
  • Dodatkowo:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 250 g truskawek + 100 g borówek
  • Przygotowanie:

    Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w większą kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić. Jajka sparzyć gorącą wodą. 

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę. 

    Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. 

    Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej. 

    Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.