Prezentujemy 4 przepisy na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw.
Prezentujemy 4 przepisy na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw. Freepik (1, 4),123rf.com / filirochka (2), 123rf.com / vanillaechoes (3)

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Jeśli szukacie urozmaicenia rodzimej kuchni, to jedną z gwiazd kulinarnych najbliższych miesięcy możecie uczynić ser grillowo-sałatkowy. Ten wyprodukowany na bazie mleka krowiego ser podpuszczkowy powstał z inspiracji tradycyjnym przysmakiem wykorzystywanym powszechnie w daniach kuchni śródziemnomorskiej.

Wśród krajowych producentów tego rodzaju sera znajduje się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw (OSM Krasnystaw), polska marka, której korzenie sięgają 1913 roku. Jeden z największych producentów branży mleczarskiej w regionie województwa lubelskiego, z siedzibą w wielowiekowym mieście Krasnystaw, proponuje szukającym różnorodnych zastosowań smakoszom ser grillowo-sałatkowy.

logo
Dostępny w polskich sklepach Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw może być spożywany jako dodatek do sałatek, na kanapkę, smażony lub grillowany. Materiały prasowe / OSM Krasnystaw

Dostępny w polskich sklepach Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Charakteryzuje się on ciekawą, rzadko spotykaną zwartą konsystencją i smakiem. Zwarta struktura sera pozwala na łatwe krojenie, a słonawy smak nadaje potrawom nowe nuty smakowe. Może być spożywany jako dodatek do sałatek, na kanapkę, smażony lub grillowany.

Ser Grillowo-Sałatkowy nadaje niesamowity smak potrawom i wnosi powiew egzotyki do naszej kuchni. Doskonały użytek możecie zrobić z niego podczas grillowania i oczywiście jako istotny składnik pysznych sałatek. Postanowiliśmy nieco ułatwić wam zadanie, udostępniając kilka lekkich i łatwych do przygotowania przepisów na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem tego sera.

1. Grillowany ser z suszonymi pomidorami, rukolą i oliwkami

Składniki:

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 płaty suszonych pomidorów
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3/4 łyżeczki płynnego miodu
  • 4 plastry sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
  • Przygotowanie:

    1. Pomidorki umyć i osuszyć.

    2. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok.

    3. W niewielkim naczyniu połączyć olej i miód. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.

    4. Ser grillować kilka chwil z obu stron.

    5. Na talerzu rozłożyć rukolę, posypać suszonymi pomidorami oraz oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

    6. Polać sosem.

    7. Na sam wierzch sałatki rozłożyć zgrillowany ser.

    8. Opcjonalnie sałatkę można jeszcze posypać, np. uprażonymi na patelni pestkami dyni.

    logo

    2. Grillowane roladki z cukinii, sera i boczku

    Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 8 plastrów boczku
  • 1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Przygotowanie:

    1. Plastry boczku grillować z obu stron.

    2. Pokroić cukinię w cienkie plastry i posmarować oliwą.

    3. Smażyć plastry cukinii na grillu z każdej strony przez kilka minut.

    4. Wyłożyć plastry sera na cukinię i zawinąć w rulon.

    5. Zawinąć całość w plastry boczku i spiąć wykałaczkami.

    6. Położyć z powrotem na grilla i piec.

    7. Oprószyć pieprzem i solą.

    logo
    filirochka / 123rf.com

    3. Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem

    Składniki:

  • 1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
  • 1 bakłażan (ok. 240 g)
  • 1 papryka żółta i 1 czerwona
  • 3 garście rukoli
  • 1/3 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • Przygotowanie:

    1. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilka minut.

    2. Ser pokroić w plastry.

    3. Grillować bakłażana i ser z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie, a obok czosnek.

    4. Rukolę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na półmisku.

    4. Dodać ugrillowane warzywa i ser.

    5. Całość skropić resztą oliwy.

    logo
    123rf.com / vanillaechoes

    4. Grillowane szparagi z serem

    Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • miód
  • oliwa
  • Przygotowanie:

    1. Dokładnie oczyścić szparagi, na kilka minut włożyć do miski z wrzątkiem, a potem przełożyć do wody z kostkami lodu.

    2. Wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

    3. Wymieszać sok cytryny, oliwę, miód, wodę oraz pieprz i sól.

    4. Pokroić ser w plastry

    5. Szparagi i ser grillować aż do pojawienia się na nich przyrumienionych pasków.

    8. Polać całość przygotowanym sosem.

    logo
    Freepik