Grilluj i dodawaj do sałatek. Poznaj 4 przepisy z pysznym i zdrowym serem made in Poland
Dawid Wojtowicz
21 maja 2024, 11:57·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 21 maja 2024, 11:57
Od maja do września – przyjmuje się, że to w tym właśnie okresie przypada u nas czas na grillowanie z rodziną i znajomymi, a co za tym idzie, eksperymentowanie z różnymi potrawami pieczonymi pod rusztem, którymi wszyscy będą się delektować. Niezależnie od pory roku, można też pójść kulinarnie w przeciwną stronę, celując w idealne na każdą okazję przekąski na zimno. Jest składnik, który sprawnie łączy oba światy – ser grillowo-sałatkowy.
Reklama.
Reklama.
Jeśli szukacie urozmaicenia rodzimej kuchni, to jedną z gwiazd kulinarnych najbliższych miesięcy możecie uczynić ser grillowo-sałatkowy. Ten wyprodukowany na bazie mleka krowiego ser podpuszczkowy powstał z inspiracji tradycyjnym przysmakiem wykorzystywanym powszechnie w daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Wśród krajowych producentów tego rodzaju sera znajduje się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw (OSM Krasnystaw), polska marka, której korzenie sięgają 1913 roku. Jeden z największych producentów branży mleczarskiej w regionie województwa lubelskiego, z siedzibą w wielowiekowym mieście Krasnystaw, proponuje szukającym różnorodnych zastosowań smakoszom ser grillowo-sałatkowy.
Dostępny w polskich sklepach Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Charakteryzuje się on ciekawą, rzadko spotykaną zwartą konsystencją i smakiem. Zwarta struktura sera pozwala na łatwe krojenie, a słonawy smak nadaje potrawom nowe nuty smakowe. Może być spożywany jako dodatek do sałatek, na kanapkę, smażony lub grillowany.
Ser Grillowo-Sałatkowy nadaje niesamowity smak potrawom i wnosi powiew egzotyki do naszej kuchni. Doskonały użytek możecie zrobić z niego podczas grillowania i oczywiście jako istotny składnik pysznych sałatek. Postanowiliśmy nieco ułatwić wam zadanie, udostępniając kilka lekkich i łatwych do przygotowania przepisów na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem tego sera.
1. Grillowany ser z suszonymi pomidorami, rukolą i oliwkami
Składniki:
2 garści pomidorków koktajlowych
3 płaty suszonych pomidorów
2 garści rukoli
3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki oleju lub oliwy
3/4 łyżeczki płynnego miodu
4 plastry sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
Przygotowanie:
1. Pomidorki umyć i osuszyć.
2. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok.
3. W niewielkim naczyniu połączyć olej i miód. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.
4. Ser grillować kilka chwil z obu stron.
5. Na talerzu rozłożyć rukolę, posypać suszonymi pomidorami oraz oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
6. Polać sosem.
7. Na sam wierzch sałatki rozłożyć zgrillowany ser.
8. Opcjonalnie sałatkę można jeszcze posypać, np. uprażonymi na patelni pestkami dyni.
2. Grillowane roladki z cukinii, sera i boczku
Składniki:
4 małe cukinie
8 plastrów boczku
1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Plastry boczku grillować z obu stron.
2. Pokroić cukinię w cienkie plastry i posmarować oliwą.
3. Smażyć plastry cukinii na grillu z każdej strony przez kilka minut.
4. Wyłożyć plastry sera na cukinię i zawinąć w rulon.
5. Zawinąć całość w plastry boczku i spiąć wykałaczkami.
6. Położyć z powrotem na grilla i piec.
7. Oprószyć pieprzem i solą.
3. Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem
Składniki:
1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
1 bakłażan (ok. 240 g)
1 papryka żółta i 1 czerwona
3 garście rukoli
1/3 główki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
Przygotowanie:
1. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilka minut.
2. Ser pokroić w plastry.
3. Grillować bakłażana i ser z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie, a obok czosnek.
4. Rukolę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na półmisku.
4. Dodać ugrillowane warzywa i ser.
5. Całość skropić resztą oliwy.
4. Grillowane szparagi z serem
Składniki:
pęczek szparagów
1 opakowanie sera grillowo-sałatkowego OSM Krasnystaw
sól
pieprz
woda
miód
oliwa
Przygotowanie:
1. Dokładnie oczyścić szparagi, na kilka minut włożyć do miski z wrzątkiem, a potem przełożyć do wody z kostkami lodu.
2. Wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
3. Wymieszać sok cytryny, oliwę, miód, wodę oraz pieprz i sól.
4. Pokroić ser w plastry
5. Szparagi i ser grillować aż do pojawienia się na nich przyrumienionych pasków.