Proste przepisy na obiad. Dzięki temu trikowi poradzi sobie z nimi nawet dziecko
Redakcja MamaDu
04 czerwca 2024, 10:14·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 04 czerwca 2024, 10:14
Przyjemnie jest zjeść obiad, mniej przyjemnie go przygotować, choć oczywiście są tacy, którzy kochają gotowanie. Świat jednak tak pędzi do przodu, że często potrzebujemy przyrządzić coś treściwego w stosunkowo krótkim czasie. W takich sytuacjach chętnie rozglądamy się za jakimiś prostymi przepisami na obiad. Dzięki pewnemu trikowi możemy jeszcze bardziej uprościć sobie życie, gdy przygotowujemy danie główne.
Reklama.
Reklama.
Mięsna potrawa duszona w jakimś sosie? A może makaronowe danie w kolorystycznej oprawie? Albo coś zielonego i dietetycznego z sycącymi nieoczywistymi dodatkami? Brzmi ciekawie i smakowicie? Każda z tych kulinarnych propozycji zawiera inny produkt, ale łączy je to, że wcale nie trzeba się natrudzić, by zmaterializowały się w gotowej postaci na stole. A tym, co je wyróżnia, jest obecność warzywnych składników.
Czym w końcu byłby wartościowy obiad bez warzyw? Wiadomo, bez nich trudno mówić o w pełni odżywczej uczcie. Jednak wielu domowników zajmujących się przygotowaniem obiadu w kuchni nie przepada za ich obieraniem i krojeniem. Ponadto nie wszystkie świeże warzywa są dostępne w sklepach przez cały rok. Wybawieniem od tych komplikacji są mrożonki, z których słynie m.in. Hortex.
We współpracy z dobrze rozpoznawalną i obdarzoną zaufaniem marką spożywczą prezentujemy trzy przepisy na smaczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wszystkie pochodzą ze strony Hortex i bazują na mrożonych warzywach tej marki. Naprawdę niewiele kroków dzieli was od wyczarowania na stole pysznego obiadu. Już zazdrościmy i życzymy smacznego!
1. Dynię lekko rozmroź, połącz z cukrem, rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj całość ok. 20 minut w temperaturze 190°C, od czasu do czasu mieszając.
2. Makaron ugotuj al dente i przełóż do miseczki. Następnie połącz go z upieczoną dynią, posyp pokruszonym serem i dopraw szczyptą soli.
3. Podawaj z listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź i obierz. Ser zawiń w folię aluminiową i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C.
2. Rozłóż rukolę na talerzu, a następnie ułóż na niej bób, piórka cebuli oraz pokrojone pomidory. Ozdób oliwkami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
3. Następnie posyp kawałkami gorącego sera. Podawaj z chrupiącą bagietką.