Przygotowanie wielkanocnych ciast nie musi być mission impossible. Dowodzą tego te proste przepisy
Dawid Wojtowicz
11 marca 2024, 09:13·4 minuty czytania
Publikacja artykułu: 11 marca 2024, 09:13
Obchodzenie świąt to raczej przyjemność, ale ich przygotowanie... co do tej kwestii zdania są podzielone. Niektórzy rzeczywiście odczuwają frajdę w organizacji świątecznych spotkań, inni zaś stresują się czekającymi ich wyzwaniami. Takimi jak np. przyrządzanie potraw. Zwłaszcza tym, którzy nie mają talentu kulinarnego, ta wizja spędza sen z powiek. A przecież zbliża się Wielkanoc. Niech więc pomocą służą proste przepisy.
Reklama.
Reklama.
MATERIAŁ REKLAMOWY
Niektórzy mają poczucie, że nie podołają przygotowaniu wielkanocnych potraw, bo to wyższa sztuka kulinarna. Miażdżąca większość jako kolejną barierę wskazuje czas. W dobie tego, że wszędzie się gdzieś spieszymy, wielu z nas nie ma czasu na przygotowanie jedzenia w oparciu o skomplikowane przepisy. Tymczasem naprawdę nie trzeba wiele wysiłku i poświęcenia, by na świątecznym stole położyć przysmaki wielkanocne np. ciasta.
Naprzeciw potrzebom tych, którzy uważają, że pieczenie ciast na Święta Wielkanocne to trudne i czasochłonne zadanie, wychodzi marka spożywcza Delecta. Producent m.in. szeroko rozumianych produktów do pieczenia podzielił się z nami trzema prostymi przepisami na najpopularniejsze wypieki wielkanocne. Pochodzą one ze strony bloga delektujemy.pl, który zachęca do cukierniczych "eksperymentów" w kuchni.
1 opakowanie masy karmelowej z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
125 ml mleka
250 ml zimnej śmietanki 30%
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
migdały
płatki migdałowe
Pisak z lukrem do dekorowania ciasta z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Zawartość torebki z ciastem przesyp do miski. Dodaj jajko oraz margarynę/ masło. Miksuj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ciasto zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2: Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, włóż na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większa część rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 6 mm. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj jedną obok drugiej, tak aby utworzyły rant ciasta. Środek ciasta ponakłuwaj widelcem.
KROK 3: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 24 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Torebkę z masą budyniową wymieszaj z zimnym mlekiem i cukrem. Dodaj do gotującej się śmietany i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
KROK 5: Ciepłą masę budyniową wylej na ostudzone ciasto i wyrównaj.
KROK 6: Udekoruj mazurek migdałami, płatkami migdałów oraz dołączonym do zestawu pisakiem*. *Pisak umieść w gorącej wodzie (nakrętką do dołu) na 1 minutę. Tubkę z lukrem ugnieć kilka razy do uzyskania jednolitej masy.
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności 2,5 litra dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką lub użyj sprayu do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj skórkę oraz sok z cytryny.
KROK 3: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź.
KROK 5: Przygotuj polewę, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź równomiernie na wierzchu ostudzonej babki.
1 opakowanie mieszanki do wypieku kruchego ciasta Delecta
100 g masła
1 jajo
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego Delecta
2 opakowania budyniu smak waniliowy Delecta
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche:
KROK 1: Na stolnicy lub w mikserze, używając płaskiego mieszadła, zagnieć ciasto: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło i cukier puder.
KROK 2: Rozdrobnić składniki, następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć na chwilę do zamrażalnika.
KROK 3: Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub krupczatką.
KROK 4: Ciasto rozłożyć na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa:
KROK 1: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru na puszysty biały krem (ok. 10 minut).
KROK 2: Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg i ekstrakt waniliowy cały czas miksując.
KROK 3: W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami.
KROK 4: Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny.
KROK 5: Delikatnie wylać masą na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.
Bezowa pianka:
KROK 1: Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika.
KROK 2: Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
KROK 3: Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów.
KROK 4: Piec w 150 stopni C przez 20 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Krople rosy pojawią się, gdy sernik będzie wystudzony.