Fot. 123rf.com / nd3000
Reklama.
MATERIAŁ REKLAMOWY

Oczywiście, mrozić samodzielnie warto wszystko, co tylko do mrożenia się nadaje: owoce pokrojone w kostkę, warzywa - surowe czy gotowane, mięsa czy chleb (najlepiej już pokrojony w kromki). W ten sposób nie tylko tworzymy “zimną” spiżarnię, która pozwoli nam przerwać każdy kulinarny impas, ale jednocześnie wprowadzamy w życie założenia polityki “zero waste”. 

To, co warto wiedzieć o mrożonkach, a zwłaszcza o mrożonych warzywach, to fakt, że w procesie mrożenia nie tracą one swoich właściwości. Podobnie jak świeże brokuły, marchewki czy ziemniaki, tak i te mrożone są pełne witamin i minerałów. Ważna uwaga: poza sezonem zdecydowanie lepiej jest korzystać właśnie z mrożonych warzyw i owoców, które zachowują znacznie więcej witamin niże te, które “żyją” kilka miesięcy w przechowalniach. 

Koniecznie róbcie więc zapasy własnych oraz gotowych mieszanek warzywnych. Podczas zakupów szczególnie warto zwracać uwagę na te, które zostały skomponowane i przygotowane z myślą o szybkim podgrzaniu min na patelnię. Mają one również tę zaletę, że już same w sobie mogą stanowić zbilansowany, ciekawy dodatek do każdego niemal posiłku - dzięki dołączonym saszetkom z przyprawami momentalnie przeniesiecie wasze dania w bardziej słoneczne, letnie kulinarne klimaty. 

Warzywa na patelnię HORTEX mogą też bardzo łatwo stać się podstawą dania samego w sobie. Można do nich dodać, praktycznie wszystko. Wystarczy dodać jajko, żółty ser, kawałek kurczaka lub tofu dla osób będących na diecie vege, 10 minut i mamy pożywny obiad czy kolację. 

Przepisy? Jasne, możecie z nich korzystać. Znajdziecie je na stronie HORTEX, kilka przytaczamy również poniżej. Wystarczy jednak odrobina praktyki, aby połknąć bakcyla kuchennych eksperymentów. Już małe, z pozoru nieznaczące szczegóły mogą wznieść niepozorne danie na całkiem nowy poziom i to, w tak szybkim czasie.

Sprawdźcie na przykład, jak będzie smakować wasza ulubiona mieszanka, jeśli przed wrzuceniem jej na rozgrzany olej, uprażycie na nim najpierw dwa ząbki zgniecionego czosnku. Aromat będzie niesamowity, gwarantujemy. Możecie też dorzucić dwie-trzy łyżeczki marynowanych kaparów, garść oliwek czy kilka pomidorów suszonych w zalewie - doskonale zrównoważą smaki. Całość, już na talerzu, posypcie startym parmezanem. I w ten sposób niepozorne warzywa nabierają charakteru. 

Z dodatkami można iść oczywiście jeszcze dalej: odsuńcie warzywa na bok i na tej samej patelni usmażcie jajko. Albo dorzućcie mięso z wczorajszego obiadu, ewentualnie kawałki gotowego, marynowanego tofu. Posiłek gotowy. Każdego dnia, możecie na bazie warzyw na patelnię Hortex wymyślać inne danie. 

logo

Jeśli macie nieco więcej czasu, warto pokusić się przygotowanie nieco bardziej wyszukanych (co nie oznacza automatycznie: skomplikowanych!) dań. Oto kilka pomysłów. 

Zrób tartę 

Pysznie maślane i kruche ciasto na wytrawną tartę to zaledwie trzy składniki: mąka, masło i zimna woda. W niektórych przepisach pojawia się również jajko. To wszystko. Kluczem jest tu błyskawiczna praca z ciastem: zimne masło, prosto z lodówki, jak najszybciej siekamy z mąką, dodajemy jajko lub odrobinę wody, zagniatamy, aby całość zbiła się w jednorodną kulę i chowamy do lodówki na tak długo, na ile wystarcza nam czasu (idealnie: na godzinę, ale kwadrans w zamrażalniku też zrobi robotę). 

Następnie wyklejamy ciastem formę do tarty. Nie, nie trzeba wyciągać stolnicy i pieczołowicie wałkować idealnie na 3 mm - ciasto i tak samo lekko wyrówna się podczas pieczenia (15 min w 180 stopniach z reguły wystarczy). Poza tym w wytrawnych tartach i tak najważniejszy jest przecież farsz. 

A tu macie już pełną dowolność: podgrzane na patelni warzywa dowolnej mieszanki rozkładacie na podpieczonym spodzie i zalewacie mieszanką, która “zwiąże” całość - najpopularniejsza receptura to roztrzepane jajka z odrobiną śmietany kremówki i, ewentualnie, garścią (lub dwoma) startego sera. 

Tak wygląda bazowy przepis - szczegóły to już kwestia waszej inwencji i smaku. Jeśli macie ochotę na klasykę pod tytułem gorgonzola ze szpinakiem, przepis znajdziecie poniżej:

Kiedy przyjdzie wam ochota na coś lżejszego, dobrym rozwiązaniem jest frittata. Formą przypomina tartę, jednak pozbawiona jest spodu z ciasta - za bazę służą tu jajka wymieszane z serem i śmietanką. 

logo

Zrób zapiekankę

Zapiekanka to pysznie pojemny termin o daje praktycznie niezliczone możliwości. Mieszczą się w nim wszystkie dania, które po wyjęciu z piekarnika cudownie parują, a pod serową czy ziemniaczaną pierzynką skrywają soczyste mięsne i warzywne wnętrze. Zapiekanki można również przekładać makaronem, tworząc wariacje na temat popularnej lazanii, albo ryżem - korzystając z inspiracji bliskowschodnich. 

Pamiętajcie: zapiekanka wybacza wszystko. Tu nie ma złych wyborów: praktycznie każdy zestaw warzyw zapieczony z serem może być pyszny. 

Zapiec możecie również to, co zostało wam z obiadu dzień wcześniej, na przykład mięsne pulpeciki. Równie dobrze można jednak upiec je “od zera”, bezpośrednio w zapiekance:

logo

A może… zrób sernik?

Brzmi… deserowo? Być może, ale wytrawny sernik z wykorzystaniem warzyw na patelnię HORTEX to świetny sposób na przełamanie kulinarnych stereotypów. 

Delikatna, twarogowa masa świetnie komponuje się z sezonowymi warzywami. A że na te mrożone zawsze jest sezon, możecie cieszyć się tym daniem cały rok - i przygotowywać takie warianty, na które aktualnie macie ochotę. Listę rodzajów warzyw na patelnię znajdziecie na stronie HORTEX. Próbowaliście już wszystkich?