Zanim jednak przejdziemy do najsłodszych (i najbardziej efektownych) przepisów na walentynkowe słodkości, wyjaśnijmy, czy rzeczywiście stan zakochania potrafi wpłynąć na naszą percepcję.
Otóż jak twierdzą naukowcy z jednego z holenderskich uniwersytetów - owszem. W ramach eksperymentu pokuszono się o przetestowanie popularnej metafory w rzeczywistości. Wybrani testerzy mieli za zadanie napisać krótki esej - część z nich pisała na temat miłości, część na temat zazdrości. Po przelaniu na papier swoich przemyśleń, uczestnikom badania proponowano słodycze, a następnie proszono o określenie stopnia ich słodkości lub kwaśności.
Wyniki nie pozostawiały wątpliwości: osoby, które w swoich zapiskach wspominały miłość, znacznie wyżej oceniały słodycz cukierków, niż osoby piszące o zazdrości. Co ciekawe, korelacja nie działała jednak w druga stronę: wspomnienie zazdrości nie zmieniało percepcji smaku kwaśnego.
Naukowcy poszli nawet o krok dalej: w kolejnej odsłonie badania prosili jego uczestników o określenie stopnia słodkości wody. Okazuje się, że osoby, które skupiały się na odczuciach związanych z romantycznym zauroczeniem, wyżej oceniały słodkość tego neutralnego w zasadzie, napoju niż te, które rozmyślały o zazdrości.
Jaki z tego morał? Teoretycznie taki, że w towarzystwie waszej drugiej połówki nawet prozaiczna woda mineralna może smakować jak szampan. Z drugiej jednak strony, nikt nie powiedział, że kiedy jesteśmy zakochani, nasza ochota na prawdziwe słodycze spada. Wręcz przeciwnie! Spróbujcie wyobrazić sobie święto zakochanych w wersji sugar-free. Niezbyt kusząca opcja, prawda?
Jeśli więc planujecie celebrować Walentynki tak, jak nakazuje tradycja, czyli na słodko, zajadając na spółkę z ukochanym czy ukochaną przyprószone cukrem pudrem ciastko, mamy dla was propozycję. A właściwie dwie.
Wraz z marką Sweet Family przygotowaliśmy przepisy na ciasta, które już na pierwszy rzut oka krzyczą: “Jesteś moją walentynką”. Co dzieje się po pierwszym kęsie to już słodka tajemnica, którą musicie sami zgłębić. Podpowiemy tylko, że smak jest wart wysiłku włożonego w przygotowanie tych wypieków.
Trudno o bardziej walentynkowe ciasto, niż ten intensywnie czerwony biszkopt, przełożony, jedwabistym, śmietankowym kremem. Nie wymaga wiele wysiłku, a gwarantuje efekt “Wow”, tym bardziej jeśli upieczecie go w foremce w kształcie serca.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia dwie foremki o średnicy ok. 20 cm. Powinny być dość wysokie - ciasto urośnie.
W misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki, czyli: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę cukier i kakao. W drugiej misce połącz płynne składniki: olej, maślankę, jajka (uprzednio roztrzepane widelcem).
Do płynnych składników dodaj również barwnik. Jego ilość zależy od intensywności, która może różnić się w zależności od producenta, więc warto dozować go na oko - bardzo ostrożnie, kropla po kropli. Pamiętajcie, że ciasto w trakcie pieczenia jeszcze dodatkowo ciemnieje.
Do miski z sypkimi składnikami wlej płynne i wymieszaj do połączenia się składników. Staraj się nie “męczyć” ciasta dłużej, niż to konieczne, bo straci ono swoją lekkość. Rozdziel ciasto pomiędzy dwie formy i piecz około 30 minut, do “suchego patyczka” (wykałaczka włożona w środek powinna wyjść sucha i nieoblepiona ciastem). Poczekaj, aż ciasta ostygną i dopiero wtedy wyjmij je z foremek.
Przygotuj krem: w misie miksera umieść śmietankę, mascarpone i przesiany cukier puder. Miksuj do uzyskania kremowej, dość sztywnej konsystencji. Przełóż ciasta kremem - możesz użyć do tego celu rękawa cukierniczego. Włóż gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu, oprósz cukrem pudrem.
Czekolada cieszy się mianem afrodyzjaku, więc nic dziwnego, że jej konsumpcja w Dniu Zakochanych znacząco wzrasta. Jeśli dodatkowo ozdobicie mocno czekoladowy wypiek cukrowym motywem serca, z pewnością zyska on aprobatę waszych ukochanych.
Pamiętajcie tylko, aby zwrócić uwagę na jakość składników: do pieczenia wybierzcie kakao bez zbędnych domieszek, a czekoladę na polewę koniecznie zweryfikujcie pod kątem zawartości tego składnika (minimum gwarantujące intensywny smak to 70 proc.).
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę o średnicy 30 cm (lub dwie mniejsze, wtedy można przełożyć oba ciasta dodatkową porcją polewy czekoladowej).
W dużej misce zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, oprócz gorącej wody. Kiedy masa będzie jednolita, dodawaj powoli wodę. Ciasto powinno być gładkie i mocno płynne. Przelej masę do formy (lub foremek). Piecz ok. 30 minut do “suchego patyczka”. Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto wystygnie i dopiero wtedy wyjmij je z foremki.
Polewę przygotuj rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej: pokrusz ją do miski, a następnie trzymaj nad garnkiem z gotującą się wodą; mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj, aż oba składniki się połączą. Odstaw na godzinę do stężenia.
Zimne ciasto posmaruj polewą, a następnie wykonaj wzorek z cukru pudru: w kartce papieru wytnij serce, przytrzymaj ją kilka milimetrów nad ciastem i oprósz cukrem pudrem.