Słynna przekąska zachwyca słodkością. W tym wydaniu nie znajdziesz jednak ani odrobiny słodyczy, za to gwarantuję niebiańską przyjemność dla podniebienia. Mąkę, olej i cukier zastąpią ziemniaki, chorizo i parmezan. Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej! Oto przepis z instrukcją wykonania krok po kroku.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Pomysł na nietypową wersję przekąski zdradził mi mój sekretny pomocnik Tefal I Coach Touch. Przeglądając w aplikacji listę przepisów, szukałam inspiracji na wieczór z przyjaciółmi. Trudno było mi się na coś zdecydować, więc postanowiłam skorzystać z możliwości, jaką daje darmowa aplikacja Tefal i wpisałam produkty, które miałam pod ręką: ziemniaki (zawsze mam ich zapas, jak pewnie w większości polskich domów), parmezan (został z wczorajszego spaghetti) i kiełbaska chorizo (pozostałość po pizzy).
Ku mojemu zaskoczeniu z trzech (wydawałoby się nudnych i niepowiązanych) składników, aplikacja zaproponowała mi coś, co tak zasmakowało znajomym, że stało się hitem tej i kolejnych moich imprez. Dziś proponuję ci wypróbować przepis na Sylwestra.
Niezależnie, czy spędzisz Sylwestra w domu, czy wybierasz się na przyjęcie do znajomych, ten dzień, a raczej noc, to czas radości, świętowania i oczywiście pysznego jedzenia. Wśród tradycyjnych potraw noworocznych warto wyróżnić się czymś, co wzbudzi zainteresowanie gości. Ta nietuzinkowa przekąska z pewnością ożywi każdą sylwestrową imprezę - churros z chorizo i parmezanem.
Churros, czyli hiszpańska tradycja w nowej odsłonie
Pewnie nie raz słyszałaś, czy próbowałaś tego smakołyku. W wersji klasycznej churros to tradycyjny, tłusty wypiek w formie pręcików o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. To najczęściej i najchętniej szykowane ciasteczka w całej Hiszpanii, które podbiły świat. Smakiem przypominają nieco nasze rodzinne pączki. To przekąska znana ze swojej chrupiącej konsystencji i słodkiego smaku. Tradycyjnie podawane są z cukrem pudrem. Dziś jednak proponuję ci zaszaleć i podać je w bardziej niekonwencjonalny sposób.
Połączenie smaków, które zachwyci podniebienia
Chorizo to klasyczna hiszpańska kiełbasa o intensywnym smaku i pikantnym aromacie. Dodanie jej do ziemniaczanych churros nada potrawie wyjątkowego charakteru. Pikantność i bogactwo smaku chorizo idealnie komponuje się z parmezanem i ziemniakami. To połączenie smaków - pikantnego i intensywnie serowego - sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis na churros z chorizo i parmezanem
Składniki:
315 g ziemniaków
75 g chorizo
6 pomidorów
3 g soli
3 g pieprzu
7 g ziół prowansalskich
60 g parmezanu
75 g mąki
3 g soli (do sosu)
3 g pieprzu (do sosu)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Gotuj ziemniaki w garnku z osoloną wodą przez 30 minut.
Rozdrobnij ziemniaki za pomocą maszynki do mięsa zainstalowanej do urządzenia Tefal I Coach Touch. Wykorzystaj drobne ostrze, naciśnij "Start" (V5, 3 minuty).
Pozwól ziemniakom ostygnąć.
Chorizo obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym ostrzem, naciskając "Start" (V5, 2 minuty). Odłóż na bok.
Podłącz wyciskarkę do coulis do urządzenia i przepuść przez nią pokrojone pomidory (V4, 8 minut).
Do rondelka wlej passatę pomidorową. Dopraw i dodaj zioła prowansalskie. Pozostaw sos na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania.
Umieść ziemniaki, chorizo, parmezan, mąkę, sól i pieprz w misie urządzenia i rozdrobnij, naciskając "Start" (V2, 3 minuty).
Przygotuj churros, korzystając z zestawu cukierniczego i większej dyszy w kształcie gwiazdy. Unikaj wkładania zbyt dużej ilości ciasta, aby nie zablokować dyszy. Mocno dociśnij tłok (V5, 6 minut).
Ułóż churros na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut.
Podawaj z sałatą i passatą pomidorową.
Podawaj i ciesz się niezapomnianą przekąską na Sylwestra!
Churros z chorizo i parmezanem to wykwintna przekąska, która zaskoczy i oczaruje twoich gości podczas sylwestrowej zabawy. Kombinacja pikantnego i serowego smaku sprawia, że to danie staje się hitem każdego przyjęcia. Przygotuj się na eksplozję smaków i radość towarzyszącą degustacji tego niezwykłego dania na Sylwestra! A z Tefal I Coach Touch nie ma ryzyka, że coś pójdzie nie tak. Nawet jeśli jesteś zupełną amatorką kulinarnych podbojów, urządzenie niemal poprowadzi cię za rękę (jeśli nie wierzysz, przeczytaj: Jak zostałam mistrzynią cukiernictwa, nie potrafiąc piec. Ten robot zrobił ze mnie Magdę Gessler). Sukces gwarantowany!