
Gluten oczywiście kojarzy się przede wszystkim z pieczywem i wszystkimi produktami powstałymi z wykorzystaniem mąki pszennej.
Czy jednak wykluczenie glutenu z diety to dobry pomysł? Naukowcy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przekonują, że rezygnacja z glutenu powinna wynikać tylko ze wskazań medycznych. Podkreślają oni, że osobom zdrowym gluten nie szkodzi. Jego wykluczenie z diety jest związane z ryzykiem niedoborów składników odżywczych, których źródłem są właśnie produkty ze zbóż glutenowych. Jest to np. błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen.
Osoby, które nieumiejętnie wprowadzają dietę bezglutenową, narażają się na spożywanie większych ilości tłuszczów nasyconych, cukru i soli, a składniki te są jedną z najczęstszych przyczyn ryzyka nadciśnienia, miażdżycy czy otyłości. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że gluten znajduje się nie tylko w produktach z mąki pszennej, ale również w wędlinach czy produktach typu instant. Rezygnacja z pieczywa i ciast nie oznacza, że stosujemy dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa nie daje również gwarancji tego, że schudniemy. 100 g bułki bezglutenowej dostarcza około 369 kcal, a bułki pszennej 273 kcal. Kluczem jest więc ilość spożywanych produktów i zdrowy rozsądek.
Pamiętajmy, że stosowanie każdej diety w prawidłowy sposób powinno następować w wyniku konsultacji z wykwalifikowanym dietetykiem i lekarzem oraz powinno być uzależnione od naszego stanu zdrowia.
Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.