Fot. materiały prasowe
REKLAMA

Bardzo często w przepisach kulinarnych możemy znaleźć informację o np. szklance mąki pszennej. Wkładamy w przygotowanie potrawy całe serce, a potem okazuje się, że coś jest nie tak. Ciasto jest za ciężkie, nie ma opisywanej w przepisie konsystencji itd. Jeśli w przepisie nie ma podanych informacji, jakiego typu mąkę wybrać, możemy stosować bardzo prostą zasadę.

Niższe typy mąki, taki jak np. 450 w przypadku mąki tortowej lub 500 powinny być wykorzystywane w delikatniejszych i bardziej puszystych wypiekach. Wyjątkiem będzie mąka krupczatka, która, choć ma typ 450 ma konsystencję drobnej kaszki. Najlepiej wykorzystywać ją do panierowania mięs, wyrobu makaronów oraz wypieku ciast kruchych i półkruchych.

Mąki o wyższych typach idealnie sprawdzą się w „cięższych” potrawach, takich jak kluski, pyzy, czy pierogi. Nie jest przypadkiem, że mąka pszenna chlebowa ma oznaczenie 750 lub 850.

Stosując te proste zasady, żaden przepis nie będzie stanowił już tajemnicy, a każdy wypiek będzie idealnie pyszny.

Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.

logo
Fot. materiały prasowe