Toksyczna substancja w produkcie z Rossmanna. Sieć apeluje o pilny zwrot
Sieć drogerii Rossmann wycofuje z obrotu konkretną partię jednego ze swoich produktów. Stwierdzono w nim podwyższony poziom akryloamidu.
Reklama.
Sieć drogerii Rossmann wycofuje z obrotu konkretną partię jednego ze swoich produktów. Stwierdzono w nim podwyższony poziom akryloamidu.
Jeśli kupiłaś ostatnio chipsy warzywne w Rossmannie, sprawdź opakowanie. Sieć drogerii informuje o wycofaniu z obrotu:
W tej partii chipsów enerBiO stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu. Sieć drogerii apeluje, żeby nie spożywać tej partii chipsów i zwrócić produkt do sklepu.
Jeśli masz w domu właśnie tę partię chipsów warzywnych enerBio z Rossmanna, możesz je zwrócić w dowolnej drogerii tej sieci. Otrzymasz zwrot pieniędzy. W razie pytań skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta sieci Rossmann przez formularz kontaktowy na stronie internetowej lub e-mail: obsluga_klienta@rossmann.com.pl.
Akryloamid, inaczej: akrylamid, to związek chemiczny, który powstaje podczas obróbki termicznej tworzyw sztucznych, m.in. farb i lakierów. Uważa się, że substancja ta może być potencjalnie rakotwórcza. Jak trafia do żywności? Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie odkryli, że akrylamid powstaje podczas smażenia, pieczenia i grillowania ziemniaków oraz produktów zbożowych.
Najwięcej akryloamidu zawierają:
Ze względu na masę ciała najbardziej narażone na spożywanie zbyt dużych ilości akrylamidu są dzieci. Problem w tym, że akryloamid powstaje w żywności naturalnie, trudno jest więc go unikać. Specjaliści zalecają więc, żeby ograniczyć spożywanie chipsów i unikać jedzenia mocno przypieczonych frytek, tostów, potraw grillowanych.
Jak czytamy na stronie "Bezpieczeństwo żywności w praktyce", problemem jest ustalenie dopuszczalnego poziomu tego związku chemicznego w żywności, ponieważ nie jest on dodatkiem i powstaje naturalnie. Z tego też powodu Unia Europejska w rozporządzeniu 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. podaje poziom odniesienia dla poszczególnych produktów i zaleca producentom żywności, by dbali o to, aby poziom akrylamidu w gotowym produkcie był niższy od tych wartości.