Co jeść w ciąży? Naukowcy sprawdzili, jak płód reaguje na warzywa
Co jeść w ciąży? Naukowcy sprawdzili, jak płód reaguje na warzywa Fot. Beyza Ustun /SageJournals
REKLAMA

Dieta w ciąży potrafi dokuczyć. Z jednej strony ciężarne nachodzi ochota na różne niecodzienne smakołyki, z drugiej muszą pilnować, aby nie folgować sobie za dużo i dbać o dostarczanie wszystkich niezbędnych mikroelementów rozwijającemu się płodowi.

Naukowcy z LaboratoriumBadań nad Płodem i Noworodkiem z Durham University opublikowali badania, w których obserwowali na żywo reakcje płodu na różne pokarmy podawane matkom. 70 ciężarnych w wieku od 18 do 40 lat podzielono na dwie grupy kontrole, z których jedna połykała kapsułkę z wyciągiem z jarmużu, druga z marchwi. Zdjęcia USG płodów badanych kobiet porównano także z 30 skanami archiwalnymi.

logo

Wyniki okazały się bardzo ciekawe. Płody, którym podawany był jarmuż, dwa razy częściej robiły grymasy twarzy przypominające płacz, niż te u matek, które nie połykały jarmużu lub jadły marchew. W odwrotnej sytuacji, gdy matka połykała kapsułkę ze sproszkowaną marchwią, płody były o wiele bardziej zadowolone.

logo

Jarmuż został wybrany, ponieważ daje niemowlętom więcej goryczy niż inne zielone warzywa, takie jak szpinak, brokuły czy szparagi, marchew z kolei jest jawnie opisywana jako słodka.

Naukowcy zbadali 180 skanów 99 płodów, skanowanych w 32., 36. tygodniu lub w obu punktach czasowych.

Kubki smakowe mogą wykrywać substancje chemiczne związane ze smakiem od 14 tygodnia ciąży, a cząsteczki zapachu mogą być wyczuwane od 24 tygodnia ciąży. Do tej pory naukowcy oceniali, że dieta matki ma wpływ na preferencje żywieniowe dziecka, ale nie przyglądali się temu procesowi w okresie płodowym, a już po porodzie. Najnowsze badania mogą okazać się przełomowe i rozszerzyć wiedzę lekarzy i przyszłych mam na temat życia płodowego oraz tolerancji pokarmowych po urodzeniu.

Czytaj także: