Zapanowała moda na zdrowe gotowanie. Świadomi rodzice chcą gotować zdrowo, smacznie, szybko i tanio. Czy da się to połączyć? Zapytaliśmy o to dietetyk Wandę Baltaza.
Reklama.
Reklama.
Zdrowe gotowanie często kojarzy się z koniecznością zakupu drogich produktów, a ich poszukiwanie ze spędzeniem wielu godzin w sklepie, choć wcale nie musi tak to wyglądać. Dietetyk zdradza sposoby, dzięki którym ugotujesz pyszne i zdrowe posiłki dla całej rodziny bez zbytniego obciążania domowego budżetu.
Pierwsza z zasad dietetyczki
Chcąc gotować zdrowo i tanio, kieruj się prostotą. Zasada ta dotyczy zarówno składów produktów, jak i tego, co planujemy ugotować. Pamiętajmy, że długość listy składników danego produktu najczęściej świadczy o tym, czy jest on zdrowy. Kierujmy się zasadą im mniej, tym lepiej.
MIT: Konserwanty to samo zło
Konserwanty w składzie często nas odstraszają, bo kojarzą się z przetworzoną żywnością i czymś niezdrowym. Pamiętajmy jednak, że istnieją naturalne konserwanty, jak witamina C - kwas askorbinowy, który pojawia się np. w formie aceroli.
W przypadku produktów dla całej rodziny wystrzegajmy się glutaminianu sodowego, fosforanów, sztucznych barwników i nadmiernej ilości słodzików.
Pamiętajmy, że nie tylko długość listy składników ma znaczenie, ale i ich kolejność. Na pierwszych miejscach wymienione są te, których w danym produkcie jest najwięcej.
Jak gotować tanio, zdrowo i smacznie?
Zacznij od zastanowienia się, co najbardziej lubicie jeść
Planuj listę zakupów i dań, które z nich przygotujesz
Kieruj się zasadą: połowę posiłku stanowią warzywa, dodaj produkt zbożowy (kasza, ziemniaki, makaron), nie zapominaj o źródle białka (mięso, ryba, rośliny strączkowe), dopełnij danie tłuszczem.
Posłuchaj, co jeszcze na ten temat mówi nasza ekspertka: