Pewnie nie masz czasu, żeby myśleć o tym, jak zaplanować posiłki na cały tydzień. Teoretycznie wiesz, co chcesz ugotować, ale zawsze zabraknie ci ziemniaków albo śmietany wtedy, gdy jej potrzebujesz. Dlatego pozwól, że przedstawię ci jadłospis na cały roboczy tydzień, który zrealizujesz za pomocą tylko jednej listy zakupów.
Te dania się uzupełniają, a zrobione na początku tygodnia zakupy stworzą spiżarnię, z której każdego dnia wyczarujesz sycące i pyszne dania dla całej rodziny. W kreacji tygodniowego jadłospisu pomoże ci Carrefour, który rozpoczął akcję "Mądry obiad od 5 zł za osobę" i nie dość, że oferuje atrakcyjne promocje na swoje artykuły, to jeszcze udostępnia na stronie proste przepisy, które ułatwiają codzienne gotowanie.
Początki tygodnia bywają trudne, a w dodatku nie zawsze znajdziesz czas na wyczarowanie skomplikowanego dania, które zadowoli wszystkich domowników. Wykorzystaj to, co masz pod ręką, a przygotujesz pyszny obiad do szkoły i pracy.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2. Kroimy warzywa: czosnek w cienkie plasterki, cebule w piórka, marchewkę w julien - czyli bardzo cienkie słupki, papryczki w plasterki po skosie, szczypior także po skosie na długość ok. 3 cm, ogórka w cienkie słupki.
3. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy czosnek. Gdy będzie już skwierczeć, wrzucamy cebulę i marchewkę, podsmażamy krótko, tak aby zachowały chrupkość.
4. Dodajemy jajka, smażymy do ścięcia i rozdrabniamy. Dodajemy ryż i chili, mieszamy całość, krótko podsmażając, i dodajemy sos sojowy z cukrem. Dokładnie mieszamy.
5. Na koniec dodajemy szczypior i ogórka. Mieszamy i ściągamy z patelni.
Oszczędna sztuczka: Do tego dania możesz użyć dowolnego ryżu - białego, brązowego, dzikiego, a nawet sojowego makaronu. Na patelnię wrzuć także resztkę mrożonych warzyw z zamrażarki lub dodatkową porcję świeżych ziół (np. liście kolendry), by jeszcze bardziej podkręcić smak.
Drugi dzień zmagań z tygodniem wypełnionym pracą, szkołą i obowiązkami domowymi wymaga konkretnego posiłku. Zapiekanka ziemniaczana to potrawa, która łączy ponad podziałami i ponadpokoleniowo. Po jej zjedzeniu pod koniec dnia każdy z domowników się uśmiechnie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Boczek smażymy na patelni na złoto. Dodajemy odrobinę oleju i dorzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli.
2. Przestudzone ziemniaki kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę z plastrów ziemniaków i posypujemy połową usmażonego boczku z cebulą i przykrywamy połową żółtego sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków boczku i sera.
3. Ziemniaki przełożone boczkiem z cebulą zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
Oszczędna sztuczka: Użyj sera, który jest właśnie na promocji w Carrefourze. Do zapiekanki możesz użyć dowolnego żółtego lub mozzarelli. Resztki tartego sera zamróź, by mieć posypkę do pizzy, którą zjecie w na dobry początek weekendu (jest na co czekać).
Z wczorajszego obiadu została ci cebula, boczek i śmietanka. To wcale nie musi być ciężkie zestawienie. W dodatku pyszny obiad z tych produktów przygotujesz w mniej niż kwadrans. A gdy głodne jak wilki dzieci staną w drzwiach, parujący makaron będzie już na nie czekał na stole.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy.
2. Na patelni szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy do zarumienienia i zdejmujemy z patelni.
3. Smażymy szpinak. Gdy odparuje woda, dodajemy boczek z cebulą oraz śmietanę, doprawiamy.
4. Ugotowany makaron dodajemy na patelnie i dokładnie mieszamy.
Oszczędna sztuczka: Mrożony szpinak będziesz mogła wykorzystać do porannych niedzielnych zielonych naleśników albo sobotniego zdrowego smoothie.
Tagin oznacza naczynie, w którym zapieka się warzywa lub mięso. Orientalne danie możesz z łatwością odtworzyć w domowych warunkach. A aromat użytych przypraw obudzi cię w niespotykany sposób.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Batata, bakłażana, cukinie kroimy w plastry i przesmażamy krótko na patelni do złapania koloru.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy razem z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
2. Do cebuli dodajemy odsączoną ciecierzycę i puszkę pomidorów i dobrze mieszamy.
3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy przesmażane warzywa, morele oraz sos pomidorowy z ciecierzycą. Dolewamy szklankę wody. Pieczemy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Oszczędna sztuczka: Użyj zwykłych ziemniaków zamiast batatów lub skorzystaj z passaty zamiast pomidorów w puszce. Do taginu możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które zalegają ci w kuchni, a nawet mięso mielone.
Skoro piątek to pizza. Po całym tygodniu pracy chcesz spędzić w kuchni jak najmniej pracy, a jednocześnie zaserwować danie, które będzie prawdziwym "guilty pleasure". Pora na pizzę!
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do odrobiny ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut.
2. Do przesianej mąki z solą dodajemy wodę i rozczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto robotem z hakiem lub ręcznie, do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do podwojenia objętości (ok godzina).
3. Wyrośnięte ciasto najlepiej podzielić na 2 osobne kule. Dajemy im jeszcze chwilę (10 minut) odpocząć pod przykryciem.
4. Ciasto delikatnie spłaszczamy, powoli rozprowadzamy od środka na zewnątrz w okrągłą formę pizzy. Na brzegu formujemy delikatnie grubszy rant.
5. Gotowy placek sparujemy delikatnie passatą.
Układamy dodatki, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i plasterki chorizo. Całość posypujemy wiórkami sera.
6. Pieczemy w 250 stopniach ok. 8-10 minut. Najlepiej na rozgrzanym kamieniu do pizzy na dnie piekarnika.
Oszczędna sztuczka: Zamiast czerwonej cebuli, użyj białej, którą już kupiłaś w tym tygodniu. Passatę możesz zamienić na pomidory w puszce z poprzednich przepisów użytych w tym tygodniu albo zrobić własnoręcznie z pomidorów, które zostały po poniedziałkowej zapiekance. Wybierz to, co lubisz bardziej.
A jeśli masz jeszcze kilka plasterków boczku w lodówce, to nikt się nie obrazi, gdy ozdobią wierzch pizzy. W przypadku, gdy nie czujesz się pewnie w zagniataniu ciasta na pizzę lub nie masz na to czasu, sięgnij w lodówce w sklepie po gotowy spód do pizzy.
Lista zakupów na ten tydzień zawiera ok. 30 produktów, a wiele z nich to przyprawy, które już prawdopodobnie masz w kuchni. Nie bój się eksperymentować i mieszać warzyw i serów w przepisach. Korzystaj z produktów marki Carrefour, które łączą dobrą cenę z wysoką jakością. I daj się zaskoczyć wielości smaków i własnych umiejętności kulinarnych.
Czytaj także: https://mamadu.pl/151227,jak-gotowac-kasze-gotowanie-kaszy-krok-po-kroku-blad-przy-gotowaniu-kaszy