
Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów: jedni lubią mocno ściętą, inni – słabo. Na maśle lub oleju, z przyprawami lub jedynie z solą i pieprzem. Dla dziecka trzeba jednak przygotować jajecznicę naprawdę delikatną, lekką, rozpływającą się w ustach. Taka jajecznica wyjdzie wtedy, gdy przygotujesz ją na parze.
Jajecznica na parze - składniki
Jak ją zrobić? Przepis na jajecznicę na parze jest banalnie prosty. Jedyne, czego będziesz potrzebować to garnka i metalowej lub wykonanej z grubszego szkła miski, którą trzeba postawić na garnku, chyba że masz w domu specjalny garnek do gotowania na parze.
Składniki:
Jajecznica dla dziecka - przygotowanie
Do garnka wlej wodę, przykryj pokrywką i poczekaj aż się zagotuje. Następnie zmniejsz trochę ogień i na garnku postaw miskę. Do niej włóż na początek masło lub przelej oliwę i dokładnie rozprowadź tłuszcz po powierzchni naczynia, by mieć pewność, że jajko nie będzie przywierać do miski.
Jajko wbij najpierw do kubka lub szklanki, dokładnie je roztrzep i dopiero wtedy przelej tę masę do miski. Od czasu do czasu mieszaj, dopóki jajko się nie zetnie. Gotowe!
Taką delikatną i lekką jak chmurka jajecznicę możesz podawać nawet małemu dziecku. Jajecznica to pożywny i bardzo zdrowy posiłek, bo oprócz białka zawiera również witaminy: A, E, D i K, B2, B12 oraz minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez.