Tak ugotujesz kaszę jaglaną na sypko. Musisz pamiętać o tej jednej ważnej rzeczy
Redakcja MamaDu
05 kwietnia 2022, 11:09·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 05 kwietnia 2022, 11:09
Kasza jaglana to samo zdrowie. Zawiera witaminy, minerały, oczyszcza jelita, do tego działa alkalizująco, czyli odkwasza organizm. Często jednak niechętnie ją przygotowujemy, bo wystarczy popełnić jeden błąd, by z kaszy zrobiła się papka. Jak ją ugotować, by wyszła na sypko?
Reklama.
Reklama.
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale często niechętnie ją przygotujemy, bo gdy popełnimy jeden błąd, wychodzi papka.
Czasem wystarczy, że nie zachowamy odpowiednich proporcji kaszy w stosunku do wody, by ziarenka kaszy jaglanej rozgotowały się.
Wypróbuj koniecznie ten prosty trik, a ugotujesz kaszę jaglaną na sypko.
O prozdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej wiadomo od lat. Zawiera cenne witaminy z grupy B, E oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Do tego jest źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, odpowiadające m.in. za starzenie się organizmu.
Kasza jaglana - właściwości prozdrowotne
Zawiera też tryptofan, który przyczynia się do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, dzięki czemu ma właściwości antystresowe. Zapobiega też chorobom układu krążenia, bo zmniejsza poziom "złego” cholesterolu i trójglicerydów. Wiele osób uwielbia kaszę jaglaną, bo jest nie tylko lekkostrawna, ale też działa alkalizująco, czyli odkwasza.
By zachować wszystkie prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej powinno się ją ugotować na sypko. Niestety nawet, gdy pilnujemy tego, by zachować odpowiednie proporcje kaszy w stosunku do wody (1 szklanka kaszy na 2 i ¼ szklanki wody) i tak wychodzi papka. Co więc musimy zrobić, by kasza wyszła sypka, a ziarenka nie rozgotowały się?
Kasza jaglana - jak ugotować ją na sypko
Jest jeden prosty, ale skuteczny sposób, o którym należy pamiętać. Otóż do gotującej się wody wsyp powoli kaszę jaglaną, wymieszaj ją, a następnie przykryj przykrywką i zmniejsz ogień na minimalny. Możesz od czasu do czasu zajrzeć, czy kasza wchłania wodę, ale nie rób jednej rzeczy – nie mieszaj jej!
To właśnie dzięki temu, że nie będziemy kaszy jaglanej mieszać w trakcie gotowania nie zrobi się papkowata, a pozostanie sypka. Kasza powinna być gotowa mniej więcej po 15-20 minutach, gdy wchłonie całą wodę.
Jeszcze jedna ważna kwestia – trzeba pamiętać, że kasza jaglana może być gorzkawa w smaku. By pozbyć się tej goryczki należy przed jej ugotowaniem prażyć przez chwilę ziarenka na suchej patelni (zaczną wydzielać charakterystyczny orzechowy aromat) albo po prostu przed gotowaniem przelać kaszę kilka razy zimną wodą.