
Listki mocy
O tym, ze z naci rzodkiewki można zrobić pesto czy dodać je do sałatki wiedzą już chyba wszyscy, ale czy wiedziałaś, że można z niej zrobić też pyszną (i zdrową) herbatkę? W liściach rzodkiewki znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, a także fosfor, potas, wapń i żelazo. Szkoda wyrzucać takie cudo prawda?
Zielona część rzodkiewki wspiera pracę wątroby i pomoże pozbyć się kilku nadprogramowych centymetrów w talii. Do tego pomaga regulować ciśnienie krwi. Najlepiej wykorzystać oczywiście rzodkiewki z własnej uprawy lub ze sprawdzonego źródła, powinny być wolne od oprysków.
Jeśli zdecydujemy się spożywać te ze sklepu - porządnie je umyjmy.
Herbatka z rzodkiewki
Świeżą nać z rzodkiewki dokładnie umyj i drobno posiekaj - na szklankę naparu wystarczy z 1-2 sztuk. Przełóż do naczynia i zalej gorąca, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na pół godziny, możesz dodać plasterek imbiru i odrobinę miodu lub sok z cytryny do smaku.
Herbatkę pijemy przed posiłkiem, aby wspomóc trawienie i zapobiec wzdęciom.