
Domowy serek kanapkowy jest banalne prosty w przygotowany. Jest kremowy i puszysty, a jego przyrządzenie wymaga jednego składnika i robi się w 1 dzień. A dodając dowolne składniki, możesz wyczarować prawdziwą ucztę.
Jak zrobić ziołowy serek kanapkowy (taki jak Almette)?
Chrupiąca bagietka a do tego kremowy serek kanapkowy z dodatkami. Pyszne i zdrowe śniadanie. Ale co, jeśli nie podoba ci się skład sklepowych serków albo nie zawsze pasuje ci ich smak? A może zapomniałaś go dziś kupić? Nie szkodzi! Taki serek możesz zrobić sama w domu i doprawić tak jak lubisz.
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
1. Sitko lub durszlak wyłóż gazą (2-3 warstwy) i umieść na misce lub garnku.
2. Jogurt wyłóż na gazę i ułóż tak gazę, by powstał woreczek. Lekko dociśnij i zawiąż.
3. Całość (z miską i sitkiem, bo będzie ściekać serwatka) wstaw w chłodne miejsce lub do lodówki na noc. Im serek będzie dłużej obciekał (nawet do 48h) tym będzie mniej kremowy a bardziej zwięzły.
4. Z dużego jogurtu powstanie ok. 200 g serka.
Domowy ziołowy serek
Powyższy przepis jest bazowy. Serek będzie fantastycznie smakował z koperkiem lub ziołami: bazylią, tymiankiem, rozmarynem. Jeśli masz ochotę na trochę wiosny, dodaj szczypiorek i rzodkiewkę. Wystarczy doprawić sola i pieprzem i gotowe. Możesz dodać także tarty chrzan.
Serek będzie także świetną bazą do słodkich kanapek i naleśników z dżemem lub miodem.
