
Fani spaghetti mają zawsze to samo wyzwanie - ugotować odpowiednią ilość makaronu. Jak odmierzyć idealną porcję dla jeden osoby? Metoda "na oko" zazwyczaj się nie sprawdza i makaronu jest zawsze zbyt dużo lub zbyt mało. Okazuje się, że da się prosto odmierzyć, używając jednego kuchennego przyboru, który najpewniej masz w kuchennej szufladzie.

Myślałaś, że otwór służy lepszego odcedzenia makaronu? To błąd! Ten otwór to właśnie miarka od odmierzenia porcji spaghetti. Wystarczy surowy, nieugotowany makaron spaghetti włożyć w otwór łyżki, by wiedzieć, ile dokładnie ugotować makaronu na porcję dla jednej osoby.
Ile makaronu na osobę?
Jeśli nie masz takiej łyżki (ale jak widzisz, warto ją zakupić), wystarczy dłoń i ściśnięcie kciuka i palca wskazującego. Makaron, który zmieści się między tymi dwoma palcami, będzie odpowiadał porcji na jednego człowieka. Jest to jednak metoda niedoskonała, bo oczywiście każdy ma inną wielkość dłoni i długość placów, więc porcje mogą się różnić.Może cię zainteresować także: Pyszny obiad, który robi się sam? Spaghetti z piekarnika przygotujesz w 5 minut!