Fani spaghetti mają zawsze to samo wyzwanie - ugotować odpowiednią ilość makaronu. Jak odmierzyć idealną porcję dla jeden osoby? Metoda "na oko" zazwyczaj się nie sprawdza i makaronu jest zawsze zbyt dużo lub zbyt mało. Okazuje się, że da się prosto odmierzyć, używając jednego kuchennego przyboru, który najpewniej masz w kuchennej szufladzie.
Odmierzanie makaronu spaghetti na oko ma swoje wady. Gdy ugotujesz go zbyt mało, możesz być głodny. Gdy zbyt dużo - makaron wyląduje w śmieciach.
Ten trik pozwoli ci zawsze odmierzyć właściwą ilość makaronu dla jednej osoby.
Odpowiednią porcją dla jednej osoby to ok. 100-120 gramów. Ale chyba absolutnie nikt nie używa kuchennej wagi do ważenia suchego makaronu. Ale jeśli jesteś fanką makaronów, najpewniej zakupiłaś specjalną łyżkę, dzięki, której nawet bez przelewania zawartości garnka na durszlak, makaron łatwo nałożysz go prosto na talerz. Jest to łyżka z takimi ząbkami na brzegach z otworem na środku.
Myślałaś, że otwór służy lepszego odcedzenia makaronu? To błąd! Ten otwór to właśnie miarka od odmierzenia porcji spaghetti. Wystarczy surowy, nieugotowany makaron spaghetti włożyć w otwór łyżki, by wiedzieć, ile dokładnie ugotować makaronu na porcję dla jednej osoby.
Ile makaronu na osobę?
Jeśli nie masz takiej łyżki (ale jak widzisz, warto ją zakupić), wystarczy dłoń i ściśnięcie kciuka i palca wskazującego. Makaron, który zmieści się między tymi dwoma palcami, będzie odpowiadał porcji na jednego człowieka. Jest to jednak metoda niedoskonała, bo oczywiście każdy ma inną wielkość dłoni i długość placów, więc porcje mogą się różnić.
Innym sposobem jest dzielenie paczki. Przeciętne opakowanie zawiera 500 g makaronu. Porcja dla 2 osób to nieco mniej niż połowa opakowania. Inną metodą jest odmierzenie makaronu po średnicy monet: 2 zł dla kobiety, 5 zł dla mężczyzny.