logo
Kaszę jaglaną ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotujesz w 15 minut. fot. unsplash.com
Reklama.

Kasza jaglana ze szpinakiem: przepis

Jeśli nie masz ochoty godzinami robić zakupów i stać w kuchni, to proste danie doskonale sprawdzi się na lekki obiad. Jego podstawą są trzy składniki, a całość przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Składniki:

- szklanka kaszy jaglanej

- 100g świeżego szpinaku

- kilka suszonych pomidorów w oliwie lub bez

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne, by kasza wchłonęła wodę. W tym czasie podsmażamy na patelni szpinak, kroimy suszone pomidory w kostkę i dorzucamy na patelnię. Jeśli wybraliśmy suszone pomidory bez zalewy, najpierw powinniśmy namoczyć je w wodzie.

Gdy szpinak się skurczy, dorzucamy na patelnię kaszę jaglaną, chwile mieszamy całość i zdejmujemy z palnika. Wedle uznania danie możemy doprawić pieprzem i solą.

Kasza jaglana: właściwości

Kasza jaglana jest jedną z najbardziej uniwersalnych kasz – sprawdzi się zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. Jej główną zaletą jest jednak jej bogactwo w minerały i witaminy oraz kwas foliowy. Wiele osób sięga po nią ze względu na jej właściwości zasadotwórcze, które pomagają utrzymać równowagę organizmu. Większość produktów spożywczych, po które automatycznie sięgamy na co dzień, mają właściwości kwasotwórcze, co w wielu przypadkach sprzyja rozwojom chorób przewlekłych.

Czytaj także: