
REKLAMA
Spaghetti bez gotowania
Przygotowanie tradycyjnego spaghetti wymaga pilnowania sosu, by się nie przypalił, czy kontrolowania makaronu, by nie wykipiał. Tymczasem decydując się na przepis bez gotowania, możesz zająć się innymi sprawami, gdy ten będzie się robił absolutnie sam w piekarniku. By zrobić pyszny makaron z sosem, wcale nie musisz wcześniej gotować makaronu czy sosu. Wystarczy wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego i cieszyć się wolnym czasem.Składniki:
500g makaronu
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
1 l passaty pomidorowej (można dać pół na pół z krojonymi pomidorami z puszki)
3 szklanki wody
1 szklanka tartej mozzarelli
sól pieprz, oregano
Spaghetti z piekarnika krok po kroku:
1. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i ułóż suchy, surowy makaron.
2. Następnie posyp go startym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą.
3. Jeśli lubisz warzywne dodatki, dodaj paprykę pokrojoną w paski.
4. Na wierzch wylej passatę (ewentualnie krojone pomidory z puszki) i oraz 3 szklanki wody lub bulionu.
5. Całość posól, popieprz i posyp ziołami np. oregano.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 45-55 minut.
7. 5 minut przed końcem pieczenia posyp mozzarellą.
1. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i ułóż suchy, surowy makaron.
2. Następnie posyp go startym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą.
3. Jeśli lubisz warzywne dodatki, dodaj paprykę pokrojoną w paski.
4. Na wierzch wylej passatę (ewentualnie krojone pomidory z puszki) i oraz 3 szklanki wody lub bulionu.
5. Całość posól, popieprz i posyp ziołami np. oregano.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 45-55 minut.
7. 5 minut przed końcem pieczenia posyp mozzarellą.
Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, dodaj paski surowego kurczaka, podsmażone wcześniej mięso mielone lub klopsiki.