
Reklama.
Pizza niejedno ma imię
Choć pizza kojarzy nam się w sposób oczywisty z Włochami, to wymyślili ją... starożytni Grecy. Zabrakło im jednak fantazji w nazywaniu placka, który właśnie Rzymianie określili zgrabnym słowem. Włoska pizza zachwycała swoją prostotą, bo była plackiem zbożowym z ziołami. W XVII wieku, kiedy do Europy dotarły pomidory, stały się nieomal natychmiast nieodłącznym składnikiem tego dania.Najbardziej rozpoznawalna Margherita powstała w Neapolu na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z mężem odwiedziła to miasto w 1889 roku. Wówczas miejscowy piekarz przygotował placek w barwach narodowych biała mozzarella, zielona bazylia i czerwone pomidory.
Te trzy składniki stały się bazą, z której cały świat zapożyczał i dokładał swoje dwa grosze. Ale nie Turcy. W tamtej części świata mają swoją pizzę. Często bez pomidorów i... sera. Da się? Pewnie! A ciasto na lahmacun jest cudowne, proste, smaczne i stanowi doskonałą bazę do wszystkich dodatków.
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
Przepis na lahmacun
Składniki ciasta tureckiej pizzyJak zrobić ciasto na lahmacun
Świeże drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia, następnie dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Jeśli używasz suchych drożdży, od razu możesz połączyć wszystkie składniki. Ciasto zagniatamy, jeśli się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie formujemy placki, można je rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką lub uformować ręcznie. Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W tym miejscu można zdecydować, że jednak wybierasz włoską pizzę i użyć klasycznych dodatków, bo ciasto doskonale się do tego nadaje. Warto jednak dla odmiany spróbować tureckiej wersji.
500 g mięsa mielonego (najlepiej pomieszać wołowinę i jagnięcinę)
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
duża cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
pół papryczki chilli
pół niewielkiej cukinii
Dodatki do lahmacun
Tradycyjnie na tureckiej pizzy ląduje mielone mięso jagnięce lub wołowe z warzywami, a sos zastępuje sok wyciśnięty z limonki. Ale po kolei. Farszu może zrobić od razu więcej i gotowy zamrozić, z powodzeniem można wykorzystać go także do innych dań. A potrzebne będą:Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce oleju szklimy cebulę i dodajemy mięso i podsmażamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cukinię i smażymy razem około 3 minut. Na koniec dodajemy paprykę, drobno posiekane chili i natkę pietruszki. Wyłączamy płomień. Mięso rozprowadzamy na plackach.
Całość pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 st. C. Podajemy obsypane natką pietruszki i skropione sokiem z limonki. Placki zwijamy w rulony, lub odrywamy kawałki.
Może cię zainteresować także: Pizza bez drożdży w 15 minut? Proszę bardzo, potrzebujesz tylko patelni. Ten przepis to hit!