Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez patelni z teflonową powłoką. Materiał, który zapobiega przypalaniu jedzenia, pokochali kucharze na całym świecie, jednak każdy z nich wie, że teflon wymaga szczególnej troski przy zmywaniu. Jak wyczyścić ulubioną patelnię, żeby nie uszkodzić teflonowej powierzchni?
Nie za szybko!
Po pierwsze nie mamy dobrych wieści dla miłośników szybkiego sprzątania. Patelni teflonowej nie powinniśmy myć od razu po użyciu. Zostaw ją, aby porządnie ostygła. Unikniesz w ten sposób odwarstwiania teflonu. Nie ma też mowy o skrobaniu czy szorowaniu. Patelnię teflonową czyścimy wyłącznie miękką stroną gąbki do zmywania.
Nie za ciepło
Jeśli jednak na samą myśl o przyschniętych na patelni resztkach jedzenia robi ci się słabo, mamy dobre wieści. Tłuste dania, które pozostawiają uciążliwe resztki na powierzchni patelni, z łatwością usuniesz, jeśli je... zamrozisz. Wystarczy włożyć patelnię na kilkanaście minut o zamrażarki, a następnie bez wysiłku umyjesz ją pod bieżącą wodą z delikatnym detergentem.
Przypaliło się? Nie szkodzi!
Jeśli przez nieuwagę przypaliłaś jedzenie na patelni z teflonu, wcale nie oznacza to końca świata! Poczekaj, aż patelnia ostygnie, a następnie zalej ją mocno gazowaną wodą - resztki jedzenia odskoczą same. Jeśli miejscami teflon zmienił kolor, zasyp patelnię sodą i nalej do niej ocet. Zaskoczy cię, jak łatwo pozbędziesz się śladów kulinarnej wpadki. Pamiętaj, aby nie szorować patelni sodą, spłucz dokładnie pod kranem i dopiero wtedy umyj gąbką z płynem do naczyń.Teflonowe patelnie nie lubią zmywarek. Choć na większości z nich znajdziesz informację, że możesz umieścić patelnię w urządzeniu, to pamiętaj, że takie mycie znacznie skraca ich żywotność.