
REKLAMA
Nie za szybko!
Po pierwsze nie mamy dobrych wieści dla miłośników szybkiego sprzątania. Patelni teflonowej nie powinniśmy myć od razu po użyciu. Zostaw ją, aby porządnie ostygła. Unikniesz w ten sposób odwarstwiania teflonu. Nie ma też mowy o skrobaniu czy szorowaniu. Patelnię teflonową czyścimy wyłącznie miękką stroną gąbki do zmywania.Nie za ciepło
Jeśli jednak na samą myśl o przyschniętych na patelni resztkach jedzenia robi ci się słabo, mamy dobre wieści. Tłuste dania, które pozostawiają uciążliwe resztki na powierzchni patelni, z łatwością usuniesz, jeśli je... zamrozisz. Wystarczy włożyć patelnię na kilkanaście minut o zamrażarki, a następnie bez wysiłku umyjesz ją pod bieżącą wodą z delikatnym detergentem.Przypaliło się? Nie szkodzi!
Jeśli przez nieuwagę przypaliłaś jedzenie na patelni z teflonu, wcale nie oznacza to końca świata! Poczekaj, aż patelnia ostygnie, a następnie zalej ją mocno gazowaną wodą - resztki jedzenia odskoczą same. Jeśli miejscami teflon zmienił kolor, zasyp patelnię sodą i nalej do niej ocet. Zaskoczy cię, jak łatwo pozbędziesz się śladów kulinarnej wpadki. Pamiętaj, aby nie szorować patelni sodą, spłucz dokładnie pod kranem i dopiero wtedy umyj gąbką z płynem do naczyń.Teflonowe patelnie nie lubią zmywarek. Choć na większości z nich znajdziesz informację, że możesz umieścić patelnię w urządzeniu, to pamiętaj, że takie mycie znacznie skraca ich żywotność.
Może cię zainteresować także: Koniec ze smugami! Podpowiadamy, jak wyczyścić płytę indukcyjną bez wysiłku