
Reklama.
Jackie Hartlaub, jest szefową kuchni i prowadzi swój profil na TikToku. Oprócz ciekawych przepisów można znaleźć tam fajne triki, które każdemu z nas mogą przydać się w kuchni. Jeden z nich momentalnie stał się viralem. Otóż Jackie zdradziła, jak ugotować jajka na twardo bez użycia wody.
Koniec z popękanymi jajkami, które nie dają się obierać
Ostatnio bardzo popularne stają się frytkownice na gorące powietrze. Air Fryer pozwala na szybkie gotowanie bez dodatku tłuszczu i świetnie się sprawdza nie tylko do przygotowania zdrowych frytek. W sieci nie brakuje genialnych patentów, jak wykorzystać ten sprzęt. Jednym z nich jest właśnie gotowanie jajek na twardo. Pewnie byś na to sama nie wpadła! No bo jak, jajko we frytkownicy? A jednak! Jackie zdradziła, że od dawna już nie gotuje jajek w wodzie."Jajka należy gotować w temperaturze 135 stopni przez 15 minut, a potem wstawić je do kąpieli lodowej na 5 minut." zdradziła Jackie.
Część internautów była przekonana, że to żart, a jajka gotowane w ten sposób szybciej eksplodują, niż się ugotują. Jednak to nieprawda. Warto jednak pamiętać, że gotowanie jajka we frytkownicy o mocy 1800 W to nie to samo, co we frytkownicy o mocy 1300 W. Dlatego musisz wypróbować, ile czasu jajka mają się gotować w twojej frytkownicy, by osiągnąć dokładnie taki efekt, jak lubisz. Poniżej uniwersalny przepis.
Przepis na jajka na miękko i na twardo z frytkownicy
Włącz frytkownicę i rozgrzej ją do 120 stopni.
Włóż surowe jajka do koszyczka.
Ustaw czas około 12 minut na miękko, a ok. 17 minut, by wyszły na twardo.
Przełóż jajka do zimnej wody, najlepiej do kąpieli lodowej.
Obierz ze skorupek i gotowe.
Dlaczego jeszcze pokochasz tę metodę gotowania? Jaka przyrządzone w ten sposób nie pękają i bardzo łatwo się obierają.