Przepis na jajko na twardo
Przepis na jajka gotowane na twardo z idealnie odchodzącą skorupką. fot. Pexels
Reklama.
  • Masz dość, że za każdym razem jajka gotują się inaczej i nie możesz znaleźć idealnego przepisu?
  • Spróbuj tej metody, a już nigdy nie będziesz gotować jajek inaczej.
  • Jajka wychodzą zawsze takie, jakie lubisz i łatwo się obierają.

  • Jackie Hartlaub, jest szefową kuchni i prowadzi swój profil na TikToku. Oprócz ciekawych przepisów można znaleźć tam fajne triki, które każdemu z nas mogą przydać się w kuchni. Jeden z nich momentalnie stał się viralem. Otóż Jackie zdradziła, jak ugotować jajka na twardo bez użycia wody.

    Koniec z popękanymi jajkami, które nie dają się obierać

    Ostatnio bardzo popularne stają się frytkownice na gorące powietrze. Air Fryer pozwala na szybkie gotowanie bez dodatku tłuszczu i świetnie się sprawdza nie tylko do przygotowania zdrowych frytek. W sieci nie brakuje genialnych patentów, jak wykorzystać ten sprzęt. Jednym z nich jest właśnie gotowanie jajek na twardo. Pewnie byś na to sama nie wpadła! No bo jak, jajko we frytkownicy? A jednak! Jackie zdradziła, że od dawna już nie gotuje jajek w wodzie.
    "Jajka należy gotować w temperaturze 135 stopni przez 15 minut, a potem wstawić je do kąpieli lodowej na 5 minut." zdradziła Jackie.

    Część internautów była przekonana, że to żart, a jajka gotowane w ten sposób szybciej eksplodują, niż się ugotują. Jednak to nieprawda. Warto jednak pamiętać, że gotowanie jajka we frytkownicy o mocy 1800 W to nie to samo, co we frytkownicy o mocy 1300 W. Dlatego musisz wypróbować, ile czasu jajka mają się gotować w twojej frytkownicy, by osiągnąć dokładnie taki efekt, jak lubisz. Poniżej uniwersalny przepis.
    Przepis na jajka na miękko i na twardo z frytkownicy
  • Włącz frytkownicę i rozgrzej ją do 120 stopni.
  • Włóż surowe jajka do koszyczka.
  • Ustaw czas około 12 minut na miękko, a ok. 17 minut, by wyszły na twardo.
  • Przełóż jajka do zimnej wody, najlepiej do kąpieli lodowej.
  • Obierz ze skorupek i gotowe.
  • Dlaczego jeszcze pokochasz tę metodę gotowania? Jaka przyrządzone w ten sposób nie pękają i bardzo łatwo się obierają.

    Może cię zainteresować także: Jak ugotować idealne jajko? W tym tkwi cały sekret