Owsianka z cukinią
Do owsianki możemy dodać także bardziej wytrawne dodatki, m.in. cukinię. fot, Pexels
Reklama.

Owsianka z cukinią: przepis

Owsianka to jedno z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu śniadań. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zrobić pożywny i wartościowy posiłek. Trzeba tylko odpowiednio dobrać dodatki do owsianki.
Jednym z nich, choć mało popularnym w tym połączeniu, jest cukinia. Kojarzymy ją głównie z wytrawnym smakiem, ale doskonale sprawdzi się także w nieco słodszej i owocowej wersji owsianki.
Składniki:
  • 80 dag płatków owsianych
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego (mleko sojowe, migdałowe lub owsiane)
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • owoce (np. borówka, jabłko)
  • płatki migdałów lub orzechy włoskie
  • opcjonalnie 2 łyżeczki miodu
  • Sposób przygotowania: Mleko lub napój roślinny zagotowujemy w rondelku i dosypujemy płatki owsiane. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy startą cukinię. Gdy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika.
    Następnie dodajemy masło migdałowe, ewentualnie miód i orzechy. Owsiankę dekorujemy ulubionymi owocami, najlepiej sprawdzą się borówka, granat i jabłko.
    Możemy także nieco zmodyfikować przepis – zamiast dodawać cukinię do gotującej się owsianki, ugotuj ją wcześniej na parze i dodaj do owsianki na sam koniec, po zdjęciu jej z ognia.

    Cukinia – właściwości

    Cukinia zawiera szereg witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C, witaminę B1 i witaminę K, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć stany zapalne.
    Jest także polecana osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a przy tym bogata w wartości odżywcze.